De beste shampoo zonder sulfaten per haartype

Beste Shampoo zonder sulfaten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. De beste shampoo zonder sulfaten is (uiteraard ;-)) Flow shampoo bar.

Ieders haar is anders. Dus wanneer je op zoek bent naar een natuurlijke shampoo, zonder sulfaten, parabenen of microplastics dan wil je eentje die het beste bij je haar en hoofdhuid past. Net als de rest van je haarproducten. Daarom lees je verderop wat de beste shampoo zonder sulfaten per haartype is.

Nog nooit van een shampoo bar oftewel shampoozeep gehoord? Niks om je voor te schamen; lees hier hoe shampoo bar gebruiken.

Omdat je op zoek bent naar de beste shampoo zonder sulfaten, gaan we ervan uit dat je weet wat sulfaten zijn en hoe je ze kunt herkennen. Wist je namelijk dat niet alle sulfaatvrije shampoos dit écht zijn? Wil je hier meer over weten? Lees dan eerst: shampoo zonder sulfaten. Of scroll verder naar jouw haartype om er gelijk achter te komen welke natuurlijke haarproducten het beste bij jouw haar passen.

De beste sulfaatvrije shampoo (zonder SLS)

De beste sulfaatvrije shampoo is een milieuvriendelijke shampoo die geen SLS en SLES of afgeleiden bevat en nog steeds minstens zo effectief is. De beste shampoo zonder sulfaten bevat ook geen parabenen, siliconen en andere synthetische of onnodige toevoegingen. Daarnaast vinden wij dat ook haarproducten zoals shampoo en conditioner onder plasticvrije cosmetica horen. Dit geldt zowel voor microbeads als de verpakking (zero waste cosmetica).

Zijn sulfaten slecht voor het haar en hoofdhuid? 

Steeds meer mensen vragen zich af wat synthetische bestandsdelen doen voor het haar, huid en gezondheid. En zoals wat ingrediënten zoals siliconen, parabenen en sulfaten zijn. We worden gelukkig steeds bewuster van onze gezondheid en kritischer op de kwaliteit & duurzaamheid van cosmeticaproducten.

Zijn sulfaten slecht voor het haar

Waarom zou je de beste shampoo zonder sulfaten kopen?

Wanneer je kijkt naar het doel van sulfaten dan zou je kunnen zeggen dat het juist een goed ingrediënt is van shampoo. Want waarvoor worden SLS en SLES gebruikt? Als goedkope manier om effectief vet en vuil verwijderen. En dat doet het. Daarnaast zorgen sulfaten voor meer schuim en in combinatie met zout lijkt (!) de shampoo rijker in samenstelling.

Wat is dan het probleem? Nou, onze hoofdhuid is van nature voorzien van een functionele beschermingslaag. En dat is gelijk een van de schadelijkste eigenschappen van sulfaten: het wast (agressief) álles weg. Dus ook de natuurlijke oliën die we nodig hebben om onze hoofdhuid en haar gezond en glanzend te houden. Dit is vooral funest voor een gevoelig huid of bij hoofdhuid eczeem omdat het kan zorgen voor irritaties. Overigens is het in dit geval altijd beter een natuurlijk middel tegen eczeem te gebruiken.

Daarnaast kan het het haar droog en broos maken - en dat wil niemand :). Sulfaat in shampoo verzwakt namelijk de buitenste (bescherm)laag van het haar. Wat het haar vatbaarder maakt voor schade, veroorzaakt door hitte en andere externe factoren. Ook, vooral naarmate we ouder worden, heeft onze hoofdhuid meer vocht nodig om gezond te blijven. Sulfaat in shampoo spoelt de talg weg die het haar en de hoofdhuid van nature goed hydrateert.

Samengevat; sulfaten kunnen zorgen voor:

  • een droge of jeukende hoofdhuid
  • (en dus droog en pluizig haar)
  • een geïrriteerde hoofdhuid
  • een vale haarkleur

Om deze redenen kun je het beste kiezen voor een shampoo zonder SLS of SLES.

Natuurlijke shampoo per haartype

Hieronder zetten we voor jou de beste shampoo zonder sulfaten voor je op een rij. We adviseren je naast een natuurlijke shampoobar een biologische haarspoeling te gebruiken. Beiden zijn gemaakt van biologisch gecertificeerde ingrediënten - zonder gecompliceerde en twijfelachtige synthetische processen.

Twijfel je over welk haartype je hebt? Lees dan ook: Hoe kies je de juiste shampoobar? Dit zijn de combinaties die onze klanten het liefst gebruiken:

1. Droog haar of gevoelige hoofdhuid (schilfers, eczeem).  

Shampoo bar voor droge hoofdhuid Hennep Natuurlijke haarspoeling.

Beste haarproducten voor droog haar - zonder sls

Last van droog haar of een gevoelige hoofdhuid? Je haar ziet er dan snel dof, pluizig of gebroken uit. Soms jeukt de hoofdhuid of heb je zelfs last van kleine schilfers. Wij horen van onze klanten hele positieve ervaringen met deze shampoobar en haarspoeling voor droog haar en hoofdhuid! Vooral bij hoofdhuid eczeem en roos. Sulfaat in shampoo kan hoofdhuidproblemen zoals roodheid, irritatie, jeuk en schilfers kan verergeren. Daarom adviseren we vooral bij een droge en gevoelige hoofdhuid biologische haarproducten zonder sulfaten.  

Ps; wist je dat deze zeep zonder sulfaten zelfs geschikt is als natuurlijke baby shampoo?

2. Fijn haar; voor meer volume

Beer & Oat protein.

Beste haarproducten voor meer volume - zonder sls

Heb je fijn en dun haar en kun je wel wat extra volume gebruiken? Kies dan voor onze shampoo met bier en haver proteïne. Deze natuurlijke biershampoo is de beste shampoo zonder sulfaten voor meer volume. Heb je erg dun haar en zelfs last van haarverlies? Bekijk dan hier onze haaruitval shampoo.

3. Veƫ haar shampoo

Tea tree shampoo bar + Wild Nettle Haarspoeling

Beste haarproducten voor vet haar - zonder sls

Vet haar ontstaat meestal door een hoofdhuid die uit balans is. Biologische Shampoo bar Tea tree werkt actief om de natuurlijke functie van de hoofdhuid herstellen. Deze shampoo bar is ideaal voor vet haar omdat Tea Tree olie de talgproductie in evenwicht brengt. Door de Tea Tree heeft deze shampoozeep ook antimicrobiële, antischimmel- en antiseptische eigenschappen.

4. Shampoo bar voor krullen: Shampoo bar Marigold

Beste sulfaatvrije shampoo voor krullen

Omdat krullen sneller droog worden, raden we vooral voor krullenkoppen een sulfaatvrije shampoobar en een natuurlijke Curly Girl methode aan. Het stimuleren van natuurlijke krullen kan een combinatie van verschillende benaderingen vereisen, afhankelijk van je haartype en de gewenste resultaten. Lees hier meer over: natuurlijke krullen stimuleren.

 

5. Gekleurd haar; rood, bruin of blond

Rood haar: Shampoo bar Henna red

Bruin haar: Shampoo bar Brunette

Bond haar: Shampoo bar Blonde

 Kies naast een shampoobar voor gekleurd haar een natuurlijke haarspoeling die aansluit bij de behoeftes van je haar. Haarspoeling met azijn heeft ontzettend veel voordelen voor het haar en hoofdhuid, voor ieder haartype! Lees hier 7 redenen om een haarspoeling met azijn te gebruiken. 

 

Misschien vind je ook interessant

Hoe bedandel je droog haar?