Plasticvrije cosmetica

Plasticvrije cosmetica is één van de eisen van de producten in ons assortiment. Dit is niet alleen beter voor het milieu, ook voor je gezondheid. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Biologische en milieuvriendelijke cosmetica = zonder plastic

Bij Flow Cosmetics omarmen we biologische en milieuvriendelijke cosmetica; van make-up, gezichtsverzorging, zeep tot duurzame haarproducten. Zelfs onze make-up kwastenzijn duurzaam. Ons aanbod is zero-waste en plasticvrij.

We worden soms moedeloos wanneer we ons teveel focussen op milieuproblemen, zoals plastic in cosmetica. Het voelt als dweilen met de kraan open. Toch vinden we het belangrijk zoveel mogelijk informatie over plastic in cosmetica met je te delen. Niet om je bang te maken maar omdat we vinden dat je op de hoogte moet zijn.

Wat is microplastic en waarom wordt dit in cosmetica gebruikt?

Een vorm van plastic in cosmetica zijn microplastics. Dit zijn, zoals de naamal doet vermoeden, hele kleine plastic deeltjes. Ook wel microbeads genoemd. Deze microscopische deeltjes worden doorgaans gemaakt van synthetischpolymeer. Microbeads worden in cosmetica toegevoegd voor scrub of peelingdoeleinden. Ze zien er over het algemeen gladder uit dan natuurlijke ingrediënten. Ook wordt microplastic gebruikt in shampoo en conditioner zodat ze beter uitspoelbaar zijn.

Waarom Zero Plastic; oftewel cosmetica zonder plastic?

Er wordt niet alleen steeds meer onderzoek gedaan naar wat microplastics zijn en hoe ze het milieu beïnvloeden. Ook wordt er steeds meer gekekennaar de uitwerking op onze gezondheid. Eén ding is zeker; plasticvrije cosmeticaenverpakkingen zijn beter voor het milieu en voor ons eigen welzijn.

  Wat is het probleem met plastic in cosmetica?

  Iedereen snapt dat plastic in je cosmeticaproducten niet goed voor je huidis. Toch wordt er bijzonder veel microplastic in verzorgingsproducten gebruikt. Waarom is dat? Plastic in cosmetica geeft de illusie van goede resultaten. De‘illusie’... want het voegt geen merkbare huidverzorgende waarde toe. Integendeel; plastic in cosmetica wordt juist in verband gebracht met eenernstig effect op onze gezondheid. Zo blijkt ook weer uit recent onderzoek naar microplastics dat ze schadelijk zijn voor menselijke cellen.

  Daarbij wordt het in veel producten gebruikt als goedkoop opvulmiddel (somswel voor 10% van de totale samenstelling). Onvoorstelbaar eigenlijk en bovendien onnodig, want er zijn zoveel betere alternatieven.

  microplastics in cosmetica

  Wat is het gevolg van plastic voor het milieu?

  Plastic in cosmetica beïnvloedt niet alleen onze gezondheid, ook het milieu. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en komt daardoor blijvend in ons ecosysteem terecht. De schoonheidsindustrie heeft de afgelopen tijd enigevooruitgang geboekt met het aanpakken van de plastic verspilling. Er is meer aandacht voor plastic verpakkingen. Maar vooral als we kijken naar het gebruik van microbeads, is er in de cosmetica branche nog een lange weg tegaan.

  Microbeads in cosmetica zijn zo klein dat ze niet worden tegengehoudendoor de filters van waterzuiveringsinstallaties en zo in de rivieren en oceanenterechtkomen. Hierdoor worden ze onderdeel van de ‘plasticsoep’. De deeltjes raken vervuild en worden opgegeten door zeedieren. Op deze manier worden ze doorgegeven in de voedselketen en komen zo uiteindelijk ook opons bord terecht.

  In 2012 startte Beat the Microbead campagnes tegen uitspoelbare cosmeticaproducten die microbeads bevatten van polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA) of nylon.

  Plastic in cosmetica herkennen

  Plastic in cosmetica wordt in verschillende vormen en namen toegevoegd. Daarom zijn de aanwezige plastics soms lastig te herkennen. Je kunt hiervoor het beste de INCI lijst van je verzorgingsproducten bekijken. Om het makkelijker te maken, hebben we hieronder de meest voorkomende namen die gebruikt worden voor plastic ingrediënten in cosmetica op een rij gezet:

  • Polyethyleen, PE
  • Polyethyleentereftalaat,
  • Polypropyleen, PP
  • Polyvinylchloride, PVC
  • Polystyreen, PS
  • (Polyvinylacetaat PVAc) 
  • (Polyvinylpyrrolidon PVP)
  • Polymethylmethacrylaat PMMA
  • Polytetrafluorethyleen PTFE (teflon)
  • Polyester, PES (Polyester-1; Polyester-11)
  • Polyamide, PA (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
  • Polyurethaan, PUR (Polyurethaan-2; Polyurethaan-14; Polyurethaan-35)
  • Ethyleen-vinylacetaat-copolymeer, EVA
  • Polyimide, PI (Polyimide-1)
  • Acrylaten Crosspolymer, ACS
  • Acrylaten Copolymeer, AC
  • (Polyquaternium-7, P-7)

  Plastic in cosmetica app

  Het is niet te doen om alle namen te onthouden van de honderden plastic ingrediënten die in cosmetica gebruikt worden. Om microplasticvrije merkente ondersteunen, is er een gratis plastic in cosmetica app ontwikkeld. Met deze app scan je cosmetica op microplastics. Beat the Microbead app is desnelste manier om te weten of je cosmetica plastic ingrediënten bevat!

  cosmetica zonder microplastics

  Cosmetica zonder microplastic

  Er zijn verschillende keurmerken voor verzorgingsproducten die een milieuvriendelijke herkomst van plantaardige producten garanderen. Eenerkenningslogo voor cosmetica zonder microplastic is “Zero Plastic Inside”. Producten met dit certificaat zijn 100% vrij zijn van microplastic. Alle cosmetica van Flow Cosmetics en Korento Make-up heeft dit keurmerk.

  Goed nieuws: BPA bestempelt als zeer zorgwekkende stof

  We sluiten graag af met goed nieuws. Dat is natuurlijk niet dat BPA ernstigegevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Maar wél dat deze hormoonverstorende stof “bisfenol A” oftewel BPA eindelijk wordt erkendalszorgwekkend. Na jarenlang procederen tegen de plastic industrie kwamhet Europees Hof op 21 december tot een definitieve uitspraak. Een overwinningvoor onze gezondheid én een teken dat er weerstand gegeven kan wordenaan de druk van de plastic industrie.

  Plasticvrije cosmetica kopen

  Ook jij kunt zelf zorgen voor je gezondheid en het milieu door het kopen van volledig plasticvrije cosmetica. Hiervoor zit je met een plasticvrij merk van Flow cosmetica en natuurlijke make up gegarandeerd goed!

  Zo maak je bijvoorbeeld een groot verschil met een plasticvrije shampoo in de vorm van een natuurlijke shampoo bar. Weg met de plastic flessen en microplastic ingrediënten! Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je haar. Daarnaast is een shampoo bar makkelijk mee te nemen en gaat die erg lang mee. Deze plasticvrije vorm is ook beschikbaar in een conditioner bar, body butter en natuurlijke zeep.

  Heb je vragen over ons plasticvrije cosmetica assortiment?

  Neem vooral contact met ons op!

   


  Laat commentaar achter

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.