Tips tegen een droge en jeukende hoofdhuid - die echt helpen

Jeukende hoofdhuid

Last van een jeukende hoofdhuid? Die constante neiging om op je hoofd te krabben kan erg vervelend zijn, soms zelfs om gek van te worden. De jeuk wordt meestal veroorzaakt door een gevoelige, geïrriteerde of droge hoofdhuid. Heb je hier last van, dan ben je zeker niet de enige. Kriebel op je hoofd komt vaak voor, maar is gelukkig in de meeste gevallen snel te verhelpen! Hoe? Bekijk snel onze droge en jeukende hoofdhuid tips en ontdek hoe je dit probleem het beste kan behandelen. 

Waarom jeukt mijn hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid wordt bijna altijd veroorzaakt door een verstoring van de talgproductie en zuurmantel. Een goede balans van deze factoren is essentieel voor een goede werking van je natuurlijke beschermingsmechanisme. Wanneer dit niet meer goed werkt, krijg je een geïrriteerde en droge hoofdhuid die snel jeukt.

Soms is er meer aan de hand bij een jeukende hoofdhuid, zoals een atopische huid. Vaak heb je dan ook last van schilfers, pijnlijke roodheid en roos. Lees in dat geval onze tips tegen hoofdhuid eczeem. Andere oorzaken van een jeukende hoofdhuid zijn bijvoorbeeld een allergische reactie, medicijngebruik, ziekte of parasieten zoals luizen.

Het belang van een jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen

Nu je de meest voorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid kent, begrijp je waarschijnlijk ook waarom het gebruik van milde producten en natuurlijke haarverzorging zo belangrijk is. Schrikbarend veel shampoos en haarproducten bevatten agressieve ingrediënten die de natuurlijke beschermingslaag van de huid aantasten. Ook chemische behandelingen zoals verven kunnen de huid beschadigen, met jeuk en een droge hoofdhuid als gevolg.

Sommige middelen in een jeukende en droge hoofdhuid behandeling geven wellicht even verlichting, maar halen alsnog de natuurlijke oliën van je huid weg. Terwijl deze juist zo belangrijk zijn om je hoofdhuid ook op langere termijn te kunnen blijven beschermen.

De 8 beste droge en jeukende hoofdhuid tips

Door je jeukende hoofdhuid natuurlijk te behandelen samen met onderstaande tips, kun je voorgoed van jeuk op je hoofdhuid afkomen!

  1. Minder wassen en behandelen
  2. Niet krabben (gebruik kamille spray)
  3. Kies voor een natuurlijke shampoo
  4. Draag je haar los, zonder hoofddeksels
  5. Appelazijn als haarspoeling
  6. Goede voeding en een gezonde levensstijl
  7. Vermijd stress
  8. Droge hoofdhuid masker (arganolie)

1. Less = more: minder wassen en behandelen

Gek genoeg wordt bij een jeukende hoofdhuid geadviseerd om vaker te wassen. Terwijl shampoos en conditioners een belangrijke oorzaak zijn van een beschadigde beschermingslaag of een vochtarme huid. Daarom adviseren we bij jeuk of een droge hoofdhuid juist minder te wassen. Sla voorlopig ook stylingproducten of cosmetische behandelingen over totdat de hoofdhuid tot rust is gekomen. Föhn je haar niet te heet en het liefst helemaal niet.

Heb je een vieze hoofdhuid door bijvoorbeeld veel zweten? Dan is het natuurlijk wel goed om te reinigen en kun je het beste een mild product zoals een shampoo zonder sulfaten gebruiken. Agressieve ingrediënten zoals sulfaten en parabenen kunnen de hoofdhuid onnodig aantasten.

Was je haar overigens ook niet met te heet water, dit zorgt eerder voor een geïrriteerde hoofdhuid.

2. Niet krabben (gebruik kamille spray)

Ook al word je soms gek van de jeuk, je kunt echt beter zo min mogelijk krabben. Anders kun je kleine wondjes krijgen waardoor je juist meer jeuk krijgt. Laat je hoofd zoveel mogelijk met rust, probeer afleiding te zoeken en lees de rest van de jeukende hoofdhuid tips in deze blog. 

Wist je dat Kamille een kalmerende en jeukstillende werking heeft? Onze natuurlijke gezichtsspray Chamomile & Probiotics is daarom perfect geschikt voor een geïrriteerde huid. Spuit rijkelijk op de hoofdhuid en masseer vervolgens zachtjes in om effectief de jeukende hoofdhuid natuurlijk te behandelen.

Jeukende hoofdhuid tips kamille

3. Kies voor een natuurlijke shampoo

Is een te agressieve shampoo niet de oorzaak van je jeukende hoofdhuid, dan kan deze alsnog irritaties verergeren. Kies daarom altijd voor een natuurlijke shampoo, zoals bijvoorbeeld met een van onze shampoobars. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en bestaan alleen uit echt pure & natuurlijke ingrediënten. De bestanddelen zijn biologisch, in het wild gegroeid of Ecocert-gecertificeerd.

Onze haarzeep Hennep is een perfecte natuurlijke shampoo tegen jeukende en droge hoofdhuid.

Droge hoofdhuid behandeling


Heb je een erg gevoelige hoofdhuid, dan zit je altijd safe met Flow shampoo bar Rhassoul & Salt. Deze is zo mild en verzorgend dat je ‘m zelfs kunt gebruiken als natuurlijke baby shampoo.

4. Draag je haar zoveel mogelijk los en vermijd hoofddeksels

Als je je haar vaak vast draagt, kan dit ook zorgen voor een jeukende hoofdhuid omdat deze niet kan ademen. Daarbij beschadigt een strakke staart of knot de haarfollikels. Doe je haar daarom zoveel mogelijk los en vooral ‘s nachts tijdens het slapen. Vermijd daarbij ook het dragen van hoofddeksels. Behalve in de zon, want het is wel belangrijk dat je een jeukende hoofdhuid zoveel mogelijk beschermt tegen UV-straling en warmte.

5. Appelazijn spoeling als wondermiddel tegen jeukende hoofdhuid schilfers

Appelazijn is een van de meest genoemde jeukende hoofdhuid oma tips - omdat het werkt! Al vanaf oudsher werd appelciderazijn in verschillende culturen gebruikt als middel om de huid te ontsmetten of kalmeren. De laatste jaren is dit middel opnieuw omarmd in biologische haar- en hoofdhuidverzorging. Zo ook voor het natuurlijke behandelen van een jeukende hoofdhuid.

Biologische appelazijn verlicht irritatie en herstelt de natuurlijke balans. Bij regelmatig gebruik van appelazijn voor je haar bouwt je hoofdhuid weerstand op tegen bacteriën en schimmels die jeuk en schilfers kunnen veroorzaken.

6. Goede voeding en een gezonde levensstijl

Zo binnen, zo buiten - dit is zeker waarheid wanneer het gaat om (hoofd)huidproblemen zoals dermatitis perioralis, acne of een extreem droge huid behandeling. Zo speelt gezonde voeding ook een rol bij een jeukende hoofdhuid. Zorg onder andere dat je voldoende verse groente en gezonde vetzuren binnenkrijgt. Drink daarbij voldoende water om de huid van binnenuit te hydrateren. Ook levensstijl factoren zoals voldoende beweging en slaap zorgen voor een gezonde (hoofd)huid.

7. Vermijd stress

Door stress kun je onder andere sneller haar verliezen. Mocht je hier last van hebben, dan adviseren we onze biologische haaruitval shampoo. Maar wist je dat te veel spanning ook een chronische huidaandoening kan veroorzaken? Waaronder dus ook een jeukende hoofdhuid. Dit wordt in de geneeskunde met een moeilijk woord ook wel ‘lichen simplex chronicus’ genoemd. Hierbij heb je vooral jeuk achterop je hoofd en nek. Deze aandoening wordt veroorzaakt door herhaaldelijk en dwangmatig krabben als uiting van stress. Vaak is in dit geval al sprake van een gevoelige huid.

8. Droge hoofdhuid haarmasker

Veel mensen die last hebben van een jeukende hoofdhuid zijn op zoek naar een droge hoofdhuid haarmasker. Best logisch aangezien een droge hoofdhuid en jeuk vaak hand in hand gaan. Toch adviseren we bij een droge hoofdhuid geen haarmasker te gebruiken. Extra verzorging, zoals een natuurlijke conditioner of masker, kun je natuurlijk wel aanbrengen op het haar zelf, zoals in de droge punten.

Arganolie: gebruik bij een droge hoofdhuid behandeling biologische arganolie. Wanneer je de olie op de jeukende hoofdhuid masseert en even goed laat intrekken, dan zal dit de gezondheid verbeteren en haargroei stimuleren. Omdat arganolie niet alleen geschikt is voor de huid, maar ook het haar, kun je deze olie gerust gebruiken als droge hoofdhuid haarmasker!

Droge hoofdhuid haarmasker

Met bovenstaande jeukende hoofdhuid tips ben je snel weer van die vervelende constante kriebel op je hoofd af! Nog vragen over een problematische of droge hoofdhuid behandelen? Neem gerust contact op met onze beauty professionals, we adviseren je graag over de juiste aanpak en producten.

Lees ook: droge huid gezicht: wat is het en wat kun je eraan doen?