Natuurlijke behandeling dermatitis perioralis

Behandeling dermatitis perioralis

Wat is de beste natuurlijke behandeling dermatitis perioralis? Deze vorm van eczeem rondom de mond wordt ook wel clownseczeem genoemd. Wanneer je last hebt van deze uitslag rondom de mond, wil je waarschijnlijk het liefst weten; hoe kom ik ervan af?? En dat snappen wij! Hieronder lees je wat je kunt doen tegen clownseczeem. Ook leggen we uit waarom een natuurlijke behandeling van dermatitis perioralis zo belangrijk is.

Oorzaak en symptomen

Dermatitis perioralis is een huidprobleem die steeds vaker lijkt voor te komen. Alhoewel de exacte oorzaak nog niet achterhaald is, lijkt ‘overbehandeling’ de voornaamste oorzaak. Ook spelen factoren zoals hormonen en stress een rol.

Hoe ziet dermatitis perioralis eruit? Wanneer je last hebt van dit soort eczeem, dan merk je dat aan de volgende symptomen rondom de mond:

 • Rode plekken en vlekjes;
 • Rode bultjes;
 • Jeukende en geïrriteerde huid;
 • Schilfertjes;
 • Branderig gevoel;
 • Soms pijnlijke huid.

Vraag je jezelf af “hoe weet ik of ik clownseczeem heb?” of wil meer informatie over hoe dermatitis perioralis precies komt? Lees hier dan meer over clownseczeem.

Vraag je jezelf af: wat doen tegen dermatitis perioralis? Lees dan vooral snel verder!

Wat kun je zelf doen aan dermatitis perioralis (clownseczeem)

De oplossing voor dermatitis perioralis ligt bij de oorzaak. Dit soort eczeem rondom de mond ontstaat meestal door gebruik van producten waar corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in zitten. Dit is tegenstrijdig want hormoonzalf wordt juist ingezet bij de behandeling van eczeem. Maar de gezichtshuid kan hier erg gevoelig op reageren. Hoe krachtiger de corticosteroïd, des te groter de kans op uitlokking van dermatitis perioralis. Ook cosmetica kan een rol spelen bij het ontstaan van clownseczeem. Zoals (agressieve) gezichtscrèmes, reinigingsmiddelen of vette producten die de huid verstoppen. Maar ook make-up zoals foundation of poeder kan dermatitis perioralis uitlokken of verergeren.

Dus: wanneer je ernstig last hebt van dermatitis perioralis dan kan het verstandig zijn om eerst een paar weken helemaal geen enkele creme of make-up meer te gebruiken! Het kan zijn dat de klachten daardoor eerst verergeren, dit is erg vervelend maar normaal. Even volhouden en niks aan doen, de uitslag zal daarna snel weer afnemen.

Wat helpt NIET?

Om te weten wat je zelf kunt doen tegen dermatitis perioralis, is het handig te weten wat juist niét helpt.

 • Warm of heet water
  Water droogt de huid uit. Iets dat je juist wil voorkomen bij dermatitis perioralis maar ook bij atopische huid.
 • Dikke afsluitende creme
  Ook al kan een natuurlijk middel tegen eczeem in de vorm van een vette creme erg handig zijn om de droogheid onder controle te houden... Het advies bij dermatitis perioralis is om dat juist niet te doen. Stop in ieder geval met het gebruik van hormoonzalf in het gezicht (of bouw deze af).
 • Overmatige verzorging. Ook al hebben alle huidtypes baat bij het gebruik van een uitgebreide gezichtsverzorging, in sommige situaties moet je opletten. Sla het gebruik van gezichtsmaskers en peelings over als de dermatitis perioralis zich in een acute fase bevindt. Laat de huid kalmeren en herstellen voordat je deze stimuleert.
 • Teveel zonlicht
  Sommige dermatologen vermoeden dat zonlicht clownseczeem verergert, net als bij rosacea.
 • Make-up die de poriën verstopt
  De meeste make-up zorgt voor verstopte poriën. Kies daarom voor natuurlijke make-up zonder schadelijke stoffen. Gebruik liever zo min mogelijk concealer. Wanneer je dit wel doet, kies voor de beste natuurlijke foundation.

Waarom is een natuurlijke behandeling zo belangrijk?

Onze huid is door moeder natuur voorzien van een beschermende laag. Deze zorgt bijvoorbeeld voor hydratatie van de huid en houdt tegelijk schadelijke stoffen tegen. Bij huidaandoeningen zoals clownseczeem is deze beschermende laag (de opperhuid) beschadigd. Het is dus zaak om de huidbalans zo snel mogelijk weer te herstellen.

Daarom is een natuurlijke behandeling met milde producten zo belangrijk. In ernstige gevallen kan het helpend zijn om via de huisarts lokale antibiotica te gebruiken. En dan nog is het belangrijk om daarna alleen nog milde en effectieve natuurlijke gezichtsverzorging te gebruiken. Deze respecteert de natuurlijke barrière van de huid en houdt deze intact.

Zo behandel je dermatitis perioralis op een natuurlijke manier

Een belangrijke vuistregel bij dermatitis perioralis is ´less is more´. Dit betekent dat je je huidverzorging zoveel mogelijk minimaliseert én simplificeert. Kies voor milde en kalmerende cosmetica ingrediënten die de huid niet afsluiten. Hoe minder bestandsdelen een middel tegen clownseczeem bevat, des te beter.

Gebruik daarom eenvoudige maar effectieve gezichtsverzorging die de natuurlijke huidbarrière niet aantast en helpt verbeteren. Bekende kalmerende en zachte ingrediënten zijn bijvoorbeeld kamille, roos en arganolie. Daarnaast versterkt probiotica het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid.

Reinig je gezicht alleen ‘s avonds met water en milde natuurlijke gezichtsreinigers. ‘s Nachts wordt namelijk op natuurlijke wijze een waardevolle zuurmantel gevormd op het huidoppervlak. Te vaak reinigen kan leiden tot afbraak van deze zuurmantel. En dat leidt weer tot verhoogde gevoeligheid, ontstekingen en irritaties. Gebruik 's ochtends alleen een natuurlijke skincare spray om je huid te verfrissen.

Download deze PDF om stap voor stap te weten hoe je clownseczeem kunt aanpakken.

Natuurlijke behandeling van dermatitis perioralis

 

Producten tegen dermatitis perioralis

Het assortiment van Flow Cosmetics bevat een aantal producten die dermatitis perioralis kunnen verminderen en verlichten. Alle producten die je in de behandeling van eerder genoemde link vindt, zijn rijk aan kalmerende en zachte ingrediënten. Zodat je huid de juiste voedingsstoffen krijgt om zichzelf te kunnen herstellen.

Welke producten bij dermatitis perioralis? Dit zijn dé producten die helpen bij clownseczeem:

Wanneer je make-up wilt gebruiken, kies dan voor eenvoudige producten die de huid niet irriteren of teveel ingrediënten bevatten, zoals mineralen poeder: Perfecting Mineral Base. 

Vragen over hoe en waarmee het beste dermatitis perioralis of andere soorten van eczeem, zoals eczeem in gezicht behandelen? Neem gerust contact op met onze organic beauty professionals, wij helpen je graag verder!  

Misschien vind je ook interessant

Duurzame make-up

Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.