11x beste cosmetica ingrediënten voor de huid

Cosmetica ingrediënten

Welke ingrediënten zijn goed voor de huid? Dit zijn de beste biologische cosmetica ingrediënten, welke je uiteraard ook terugvindt in onze natuurlijke gezichtsverzorging en biologische haarproducten.

  1. AHA (Alpha Hydroxy Acids)
  2. Appelazijn
  3. BHA(salicylzuur)
  4. Hennep
  5. Hyaluron
  6. Honing
  7. NovoRetin (Retinol)
  8. Peptides
  9. Probiotica
  10. Teatree
  11. Propolis

Wil je weten waarom dit de beste biologische ingrediënten voor de huid zijn? Ontdek hieronder de 11 meest gewilde grondstoffen en leer hoe ze je huid positief kunnen beïnvloeden!

beste cosmetica ingredienten

1. AHA (Alpha Hydroxy Acids)

AHA staat voor Alpha Hydroxy Acids, wat in het Nederlands Alpha Hydroxyzuren betekent. Het zijn organische zuren die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen en planten. In huidverzorging worden AHA's vaak gebruikt vanwege hun exfoliërende eigenschappen en hun vermogen om de huidtextuur te verbeteren. 

Veel voorkomende vormen van AHA in huidverzorgingsproducten zijn: 

  • Glycolic Acid (Glycolzuur)
  • Lactic Acid (Melkzuur)
  • Lactic Acid (Melkzuur)

De werking van AHA’s in natuurlijke huidverzorging

Glycolic Acid (Glycolzuur) is een AHA zuur dat meestal wordt gebruikt in een peeling om dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor ziet de huid er frisser en stralender uit. Ook kan het de huidtextuur verbeteren en fijne lijntjes of rimpels verminderen. Stimulering van de huidcellen kan namelijk zorgen voor een gladdere en jeugdige huid.

Lactic Acid (Melkzuur) is een mildere AHA die helpt bij het exfoliëren en hydrateren van de huid. Het is ook geschikt voor de gevoelige huid

Citric Acid (Citroenzuur) kan naast exfoliatie helpen bij het verhelderen van de huid en het verminderen van donkere vlekken. Wil je pigmentvlekken gezicht verwijderen? Dan is dit een perfect cosmetica ingrediënt in je huidverzorging.

Malic Acid (Appelzuur) is een zuur dat van nature voorkomt in appels en peren. Het staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen en helpt bij het verbeteren van de huidtextuur.

Bekijk hier ons AHA serum - voor een voelbaar stevigere en gladdere huid.

2. Appelazijn

Appelazijn is een relatief goedkoop en effectief ingrediënt tegen huidproblemen. Het heeft namelijk een ontstekingsremmende werking doordat het bacteriën en schimmels doodt. Omdat de zuren diep in je huid kunnen binnendringen, zou het ook gebruikt kunnen worden tegen pigmentvlekken of eczeem. Maar omdat het de huid flink kan uitdrogen, adviseren we dit niet zomaar op de huid te gebruiken. En vooral niet op de droge, gevoelige of atopische huid. Gebruik hiervoor liever biologische gezichtsverzorging die speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van pigmentvlekken of eczeem.

Appelazijn voor hoofdhuidproblemen en glanzend haar

Waar je appelazijn wel weer heel goed voor kunt gebruiken is voor glanzend haar en tegen een jeukende hoofdhuid. Dit ingrediënt is daarom heel goed te gebruiken als natuurlijke conditioner. Het verbetert de zuurgraad van je hoofdhuid en sluit de haarschubben waardoor je haar glanzend wordt. Appelazijn is daarnaast een perfect en natuurlijk ingrediënt tegen hoofdhuidproblemen! Lees hier wat appelazijn voor je haar kan doen.

Wees niet bang voor de geur van azijn in je haar. Wanneer je haar is opgedroogd ruik je dit namelijk niet meer. Je kunt zelf een haarspoeling maken van appelazijn, maar nog makkelijker is een kant-en-klare variant. Onze appelazijn haarspoeling is speciaal gemaakt voor de geïrriteerde en jeukende hoofdhuid. Naast appelciderazijn is de spoeling verrijkt met verzorgende ingrediënten zoals extract van brandnetel, rozemarijn en lavendel.

3. BHA (Beta Hydroxy Acid / Salicylzuur)

BHA staat voor Beta Hydroxy Acid en is ook wel bekend als salicylzuur. BHA zorgt net als AHA voor exfoliatie, alleen dan in de diepere huidlagen. BHA is als cosmetica ingrediënt vooral geschikt voor de vette huid met onzuiverheden zoals acne of mee-eters. Dit bestanddeel hoort wat ons betreft dus ook zeker thuis in de beste producten tegen acne. Onder andere omdat BHA de huid diep reinigt en een ontstekingsremmende werking heeft. Ook is BHA een wondermiddel om grove poriën te verkleinen. Het heeft als extra voordeel dat de producten die je erna gebruikt sneller worden opgenomen, zoals een voedende crème of serum.

BHA in combinatie met AHA als doeltreffende gezichtspeeling

De combinatie van BHA met AHA (natuurlijke fruitzuren) is perfect geschikt voor een milde gezichtspeeling die je gewoon thuis kunt doen!Aha & Bha zurenBekijk hier onze peeling gezicht met BHA en AHA. Ook is aan deze gezichtspeeling onder andere het populaire hyaluronzuur toegevoegd - waarover verderop meer.

4. Hennep

Verzorgingsproducten met hennep zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in natuurlijke beauty. En dit heeft een goede reden! Hennep, met zijn krachtige antioxidanten en omega-vetzuren, was meer dan tienduizend jaar geleden al bekend bij de jagers-verzamelaars. Deze traditionele plant met een rijke mix aan heilzame plantaardige ingrediënten heeft inmiddels de wereld van cosmetica voorgoed veroverd. Hennep is namelijk niet alleen een perfect ingrediënt in biologische huidverzorging, maar ook in natuurlijke haarverzorging.

Kies voor hennep in cosmetica en omarm de kracht van natuurlijke haarverzorging en huidverzorging in één.

Hennep voor de huid

Met ongeveer 600 (!) werkzame stoffen, waaronder vitaminen, antioxidanten, ceramiden, cannabinoïden en essentiële aminozuren, is hennep een geliefd biologisch ingrediënt in huidverzorging. Hennepolie, gewonnen door koude persing van hennepzaad, hydrateert diep en staat bekend om zijn ondersteunende eigenschappen bij diverse huidtypes.

Last van droge plekjes of eczeem in je gezicht? Dan is onze Hennep body butter absoluut iets wat je altijd bij de hand wilt hebben. Dit product is speciaal geschikt voor de atopische huid en bevat naast hennep een mengsel van antiseptische essentiële oliën (sinaasappel, theeboom en lavendel). Deze formule helpt de geïrriteerde huid te genezen, ontstekingen voorkomen en jeuk verlichten.

Hennep voor het haar

Hennepolie komt ook absoluut tot zijn recht in haarverzorging. Deze olie, rijk aan vetzuren, geeft het haar een onweerstaanbare glans en bevordert de hydratatie. Het voedt de hoofdhuid, versterkt haarwortels en helpt bij de strijd tegen roos en hoofdhuid eczeem.

Samen met andere natuurlijke ingrediënten, zoals kalmerende brandnetel, reinigende en balancerende actieve kool, maken ze de beste shampoo bar

voor een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Zodat niet alleen jouw hoofdhuid, maar ook je haar na elk gebruik verbetert!

5. Hyaluron

Hyaluron; een echte krachtpatser onder de beste cosmetica ingrediënten. Dit zuur is niet alleen belangrijk voor het bindweefsel en wondgenezing; hyaluronzuur heeft een grote rol in hydratatie en volume van de huid. Het beste hyaluronzuur serum bevat hyaluron in twee verschillende molecuulgroottes: een laag- en hoog moleculair gewicht. Hierdoor kan het doeltreffend in alle lagen van de huid zijn werk doen. De zoutvorm van hyaluron hydrateert de huid zoals geen enkel ander ingrediënt dit doet! Het is daarom ook geschikt voor behandeling van de extreem droge huid van het gezicht

In combinatie met probiotica (waarover verderop meer) en koudgeperste biologische oliën is hyaluron een echt wondermiddel tegen rimpels te noemen.

6. Honing

Honing is hydraterend, van nature antibacterieel en zit vol antioxidanten. Dit maakt het een ideaal ingrediënt in huidverzorging. Mits gebruik wordt gemaakt van voedzame, rauwe en zuivere honing. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de honing op een duurzame manier wordt geproduceerd met respect voor de vliegende makers. Wij gebruiken in onze natuurlijke gezichtsreiniger Honey Milk - Hikiän honing. Deze honing is Demeter gecertificeerde biodynamische honing en wordt jaarlijks getest. De honing is 100% vrij van pesticiden, herbiciden en GMO’s. Dit is zeldzaam in de honingproductie en geeft aan hoe zuiver het product is.

Heb je thuis een kwalitatieve rauwe honing? Dan kun je deze ook gebruiken wanneer je gepest wordt door een puistje. Smeer een dun laagje en laat circa een kwartier tot twintig minuten zitten. Spoel vervolgens voorzichtig af. Op deze manier hoort honing, naast de behandeling van de droge huid, ook zeker in een acne behandeling thuis.

7. NovoRetin (Retinol)

Retinol is momenteel een van de meest populaire cosmetica ingrediënten in skincare. Het is een vorm van vitamine A en wordt met name ingezet in de strijd tegen huidveroudering. Het is namelijk een krachtig ingrediënt dat effectief werkt tegen rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en rode wangen (rosacea). Doordat het huidvernieuwing stimuleert, kan het ook helpen acne te verminderen. Oftewel retinol is echte allrounder voor een stevigere, gladdere en meer egale huid!

NovoRetin; de plantaardige vorm van Retinol

NovoRetin in ons beste retinol serum is een plantaardige stof die het retinolgehalte in de huid verhoogt. Dit doet het door de afbraak van het natuurlijk voorkomend retinoïnezuur te vertragen. Het helpt op deze manier de huid duurzaam te vernieuwen en geeft direct een verstevigend en gladmakend effect. Normaal gesproken heeft Retinol bijwerkingen zoals huidreacties rond de ogen of mond. Het grootste voordeel van deze vorm van Retinol is dat je deze vervelende bijwerkingen niet hebt! NovoRetin is daarom zelfs te gebruiken voor de gevoelige huid en tijdens de zwangerschap. In tegenstelling tot veel andere retinol producten.

Benieuwd wat Retinol NovoRetin voor jouw huid kan doen? Bekijk hier retinol before and after om de voor en na foto’s te zien.

8. Peptiden

Nog zo’n cosmetica ingrediënt waar je misschien weleens van hebt gehoord in relatie tot anti aging huidverzorging: peptiden. Dit is zeker iets dat de moeite waard is om in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Peptiden zijn reeksen aminozuren; bouwstenen van lichaamseigen eiwitten, waaronder van collageen en elastine vezels. Collageen geeft onder andere structuur en elasticiteit aan de huid. Als baby maakt je huid 100% collageen aan, vandaar dat kinderwangetjes ook zo lekker stevig zijn. Naarmate je ouder wordt, neemt dit langzaam af, maar na je 25ste gaat dit proces een stuk sneller. Vervolgens stopt na je 50ste de productie van collageen bijna volledig. Helaas, want collageen zorgt er onder andere voor dat de huid stevig blijft en rimpels geen kans krijgen.

Peptide is dus een populaire ‘werkstof’ die aan steeds meer soorten cosmetica producten wordt toegevoegd. Let wel op; de effectiviteit van peptiden in gezichtsreinigers is een stuk lager omdat het van de huid afgewassen wordt. Je kunt daarom beter kiezen voor dit cosmetica ingrediënt in producten zoals een serum of natuurlijke oogcreme.

Gebruik peptiden samen met andere cosmetica ingrediënten

Peptiden zijn niet graag alleen. Ze staan in hun kracht wanneer ze gecombineerd worden met andere effectieve, biologische cosmetica ingrediënten. Denk aan antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. In onze oogcrème Green Tea & Peptide gebruiken we bijvoorbeeld onder andere ook granaatappelextract, die ook de aanmaak van collageen en elastine verhoogt. Aangevuld met cafeïne en groene thee-extract tegen donkere kringen en wallen maakt het een perfecte crème voor de ouder wordende huid rondom de ogen en geeft instant een frissere blik.

9. Probiotica

Probiotica is al langere tijd onder de aandacht in voeding door de relatie met een gezonde darmflora. En de laatste tijd schijnt het licht in de cosmetica wereld ook op deze ‘goede’ bacteriën. Smeerbare probiotica in bijvoorbeeld een gezichtsserum wordt ook wel topicale probiotica genoemd. Zei je nou bacteriën? Ja, precies, dat is wat probiotica eigenlijk zijn. Voor een gezond huidmicrobioom hebben we namelijk een goede balans nodig tussen de verschillende bacteriën. De ‘goede’ bacteriën voorkomen dat de ‘slechte’ zich op de huid gaan nestelen. Het heeft bewezen effecten op het welzijn en de gezondheid van de huid.

Wat probiotica voor de beschermingslaag van onze huid kan doen

Ons huidmicrobioom is als een soort beschermingsmechanisme van de huid. Aan de ene kant houden we deze zo veel mogelijk intact door het gebruik van milde producten die de natuurlijke huidbarrière respecteren. Deze probiotische deeltjes in huidverzorging geven verschillende voordelen. Helemaal als ze gecombineerd worden met andere cosmetica ingrediënten, zoals hyaluronzuur. Ze versnellen het herstel van de huid, de fysieke barrièrefunctie en het natuurlijke afweersysteem van de huid. Door de vochtinbrengende werking is dit ingrediënt zelfs perfect geschikt voor droge gezichtshuid.

En dat is niet alles! Veel andere huidproblemen worden ook veroorzaakt door een huid die uit balans is. Denk aan acne of eczeemvormen zoals clownseczeem. Daarom is probiotica ook een perfect bestanddeel om deze huidaandoeningen op een natuurlijke manier te behandelen.

10. Tea tree

Last, maar zeker niet least! Tea tree is door de sterke antiseptische werking een geweldig multifunctioneel cosmetica ingrediënt voor allerlei huidproblemen. Het is daarnaast een bekend middel in de beste acne producten. Tea tree olie is een essentiële olie van de Australische inheemse boom Melaleuca alternifolia. Deze olie is bij verschillende volkeren al eeuwenlang geliefd door de verscheidenheid aan antimicrobiële functies.

Acne kan behandeld worden met natuurlijke producten of ‘paardenmiddelen’ zoals benzoylperoxide. Onderzoek laat zien dat alhoewel benzoylperoxide ook een effectief middel is, Tea tree minder bijwerkingen geeft. Je hebt zoals bij meer natuurlijke cosmetica ingrediënten iets meer geduld nodig om effect te zien, maar daarvoor krijg je wel een gezondere huid terug! Je kunt bij Flow Cosmetics terecht voor pure Tea tree olie of onder andere in een natuurlijke gezichtsolie, die je rechtstreeks op de huid kunt aanbrengen.

11. Propolis

Propolis, ook wel “kithars” genoemd, is  een harsachtige stof die door bijen wordt verzameld van knoppen van bomen, sapstromen of andere plantaardige bronnen. Propolis wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende medicinale doeleinden vanwege zijn antimicrobiële, antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat een verscheidenheid aan verbindingen, waaronder flavonoïden, fenolzuren en terpenen, die bijdragen aan de therapeutische effecten. Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat een propolis zalf gunstig kan zijn bij de behandeling van huidaandoeningen, waaronder eczeem, psoriasis en acne. 

Natuurlijk zijn er veel meer biologische ingredienten die je verzorgingsproducten verrijken, zoals betaine, rozenolie, vitamine C, Arctische bessen... om maar wat te noemen. Je vindt ze allemaal terug in ons assortiment!

Tenslotte, effectieve natuurlijke beauty gaat niet alleen over het toevoegen van effectieve biologische cosmetica ingrediënten, ook over het vermijden van bestanddelen die de huid of je gezondheid kunnen beschadigen. Lees ook: natuurlijke make up zonder schadelijke stoffen.


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.