Wat is clownseczeem (dermatitis perioralis)?

Clownseczeem

Clownseczeem is een huidaandoening waarbij je last hebt van puistjes en roodheid rondom de mond. Ook wel bekend als dermatitis perioralis. Het woord ‘clown’ verwijst naar iets grappigs, maar als je last hebt van dit soort eczeem dan is er weinig leuks aan. Ook al is de uitslag rond de mond onschuldig; het ziet er niet mooi uit en voelt zeker niet fijn.

Misschien vraag je je af:

 • Wat is clownseczeem, oftewel dermatitis perioralis?
 • Hoe komt clownseczeem?
 • Hoe lang duurt het?
 • En nog belangrijker; hoe kom je van dermatitis perioralis af, wat helpt?

Dan wil je zeker verder lezen!

Wat is dermatitis perioralis precies?

Dermatitis perioralis is een verstoring in de barrièrefunctie van de huid. Met als gevolg een uitslag rondom de mond en soms ook neus. Vandaar dat deze vorm van eczeem in de volksmond clownseczeem wordt genoemd. Dat zit zo; je huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag (opperhuid) is bedoeld als bescherming. Deze zorgt enerzijds dat de huid goed gehydrateerd blijft en houdt anderzijds schadelijke stoffen tegen. Bij huidaandoeningen zoals clownseczeem is deze beschermende laag beschadigd. Met een atopische huid als gevolg.

Sommigen zien dermatitis perioralis als een variant van rosacea, in feite is dit het niet. Het belangrijkste verschil is dat de geïrriteerde huid bij clownseczeem wordt veroorzaakt door ontstekingen en bij rosacea door gesprongen vaatjes. Hoewel rode wangen als clownseczeem kunnen lijken, zijn deze twee huidaandoeningen verschillend.

Rode huid rond mond

Heb je last van een rode huid rond je mond, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van clownseczeem. Dit kun je ook merken aan een droge huid, kleine rode pukkeltjes of vlekjes. De huid rondom de mond of neus kan daarbij ook iets jeuken of prikken. Deze vorm van eczeem kan soms ook zorgen voor een rode neus of zelfs plekken iets lager op de kin of richting je ogen. De huid direct om je lippen is bijna altijd normaal.

Uitslag rond mond

Hoe ziet clownseczeem eruit?

De ernst van de uitslag kan verschillen; van een een paar kleine plekken die je bijna niet ziet tot juist hele zichtbare en storende uitslag rond de mond. Om te weten hoe clownseczeem eruit ziet, zetten we hieronder alle symptomen rondom de mond op een rij:

 • Kleine rode bultjes;
 • Jeukende plekken;
 • Geïrriteerde huid;
 • Schilfertjes;
 • Branderig gevoel;
 • Pijnlijke huid.

Twijfel je of je rode uitslag dermatitis perioralis is? Raadpleeg dan een dermatoloog. Het kan namelijk ook gaan om huidaandoeningen zoals acne of rosacea (rode wangen). Omdat bij huidproblemen het altijd gaat over disbalans in de huid, adviseren we in alle gevallen een natuurlijke behandeling.

Hoe komt clownseczeem?

Dermatologen en huidspecialisten zien huidproblemen als clownseczeem steeds vaker voorkomen. De exacte mechanismen achter dermatitis perioralis zijn door de wetenschap nog niet achterhaald. Het lijkt er in ieder geval op dat clownseczeem wordt beïnvloed door zowel externe- als interne factoren.

Externe factoren: het gebruik van sterke (synthetische) verzorgingsproducten en overmatige huidverzorging. Er bestaan sterke aanwijzingen dat hormoonzalf (met name creme met corticosteroïden) clownseczeem in stand houdt of verergert. Ook vette crème wordt graag gebruikt om de klachten te verlichten maar dit is geen goed idee. Omdat de huid wordt afgesloten, kan het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid haar werk niet doen. En juist hierdoor ontstaat clownseczeem. Vandaar dat bij het oplossen van dit soort eczeem een behandeling dermatitis perioralis met natuurlijke producten het beste is.

Interne factoren: het vermoeden bestaat dat hormonen van invloed zijn op clownseczeem. Sommige vrouwen hebben namelijk meer last van uitslag rondom de mond nét voor de menstruatie dan erna. Ook zou de anticonceptiepil een rol kunnen spelen. Een andere factor is stress. Best logisch als je weet dat dit ook invloed heeft op je hormoonbalans.

Clownseczeem en corticosteroïden crèmes

Het gebruik van corticosteroïden in creme maar ook in pufjes, inhalator of neusspray wordt in verband gebracht met dermatitis perioralis. Dit is wat de huidarts zegt over clownseczeem en corticosteroïd crèmes:

“Er bestaat een sterke relatie met het (langdurig) gebruik van corticosteroïd crèmes in het gezicht. Soms wordt de aandoening in eerste instantie herkend door de arts als een “gewoon eczeem” en behandeld met een corticosteroïd crème waarna de aandoening kan verergeren. In andere gevallen is er sprake van een “corticosteroïd verslaving”. De aandoening reageert aanvankelijk goed op de corticosteroïd crème; na stoppen komt de afwijking echter weer terug, maar dan in een meer ernstige mate. De patiënt gebruikt dan opnieuw de crème waarna er een vicieuze cirkel ontstaat.”

Wie krijgt het?

Clownseczeem komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen, heel soms bij mannen of kinderen. Hoe vaak het precies voorkomt, is lastig vast te stellen omdat huisartsen deze huidaandoening niet specifiek registreren als dermatitis perioralis maar als contacteczeem of ‘ander eczeem’.

Clownseczeem

Hoe lang duurt clownseczeem

Clownseczeem kan lang aanhouden. Hoe lang clownseczeem duurt, hangt af van de ernst en hoe snel je je huid tot rust brengt. In tegenstelling tot rosacea is dermatitis perioralis niet chronisch. Dit betekent dat je met de juiste behandeling er sneller vanaf bent. Het kan vervolgens een aantal weken duren voordat je resultaat begint te zien. Meestal is de huid naar drie maanden helemaal genezen. Zonder behandeling kan clownseczeem tot jaren duren en zelfs verergeren.

Wanneer het clownseczeem weg is, blijft het vaak ook weg. Tenminste wanneer je iets verandert in de eerder genoemde interne- en externe factoren. Wanneer de dermatitis perioralis (bijna) weg is, wees dan dus nog steeds heel selectief met de keuze van je verzorgingsproducten. Gebruik geen vette of agressieve cremes en kies voor de beste natuurlijke gezichtsverzorging met bewezen effectieve ingrediënten.

Hoe kom je af van clownseczeem - dermatitis perioralis behandelen

Hoe kom je van clownseczeem af? Wanneer je last hebt van dermatitis perioralis dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk weg krijgen. Het is belangrijk te kijken naar alle factoren die van invloed zijn op clownseczeem zoals eerder benoemd. Stop in ieder geval een aantal weken met de gezichtsverzorging die je tot nu toe hebt gebruikt. En al helemaal als dit gaat om producten met bestandsdelen die de huid kunnen irriteren of de poriën verstoppen. Stop ook direct met hormoonzalf met corticosteroïden (of bouw deze af).

Kies in ieder geval altijd voor een natuurlijk middel tegen eczeem. Ook al is het heel verleidelijk om je rode plekjes en pukkeltjes te camoufleren met make-up. Wij adviseren je dit niet te doen! Wanneer je toch make-up wilt gebruiken, kies dan voor natuurlijke make-up dat niet-comodogeen is.

Wat helpt bij dermatitis perioralis?

Welke producten helpen het beste bij clownseczeem? Een belangrijke vuistregel bij dermatitis perioralis is ´less is more´. Dit betekent dat je je huidverzorging zoveel mogelijk minimaliseert én simplificeert. Kies voor milde en kalmerende ingrediënten die de huid niet afsluiten. Des te minder bestandsdelen een middel tegen clownseczeem bevat, des te beter.

Gebruik daarom eenvoudige maar effectieve gezichtsverzorging die de natuurlijke huidbarrière niet aantast en helpt verbeteren. Vermijd in ieder geval producten die bestandsdelen bevatten die de huid kunnen irriteren, zoals alcohol, synthetische toevoegingen en corticosteroïden. Zorg dat je huid de juiste voedingsstoffen krijgt om zichzelf te kunnen herstellen.

 

Clownseczeem behandeling

Meer lezen?

Benieuwd welke behandeling, ingrediënten en producten helpen bij clownseczeem? Lees hier alles over

Dermatitis perioralis behandelen op een natuurlijke manier

1 reactie


 • Maria

  Goed artikel & Fijne tips. Bedankt :)


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.