Wat kun je doen tegen hoofdhuid eczeem en roos in je haar?

Eczeem hoofdhuid natuurlijk behandelen
Roos in je haar, oftewel eczeem op de hoofdhuid, is eigenlijk een milde vorm van eczeem. Ook wel seborroisch eczeem genoemd. Klachten zijn meestal jeuk, irritatie op de hoofdhuid en kleine witte schilfers op je hoofd en in je haar. Een vervelende en ontsierende kwaal die gelukkig goed te behandelen is! Wat kun je doen tegen hoofdhuid eczeem en roos in je haar? Lees snel verder.

Hoofdhuid eczeem: jeuk, irritatie op de hoofdhuid en schilfers in je haren

Door roos en hoofdhuid eczeem heb je een geïrriteerde hoofdhuid en kun je jeuk krijgen. Ook zie je fijne schilfertjes op de hoofdhuid en in het haar, die op je kleding vallen. Deze schilfers zijn oude hoofdhuidcellen die vernieuwen. Dit is een normaal proces, alleen bij roos gaat het te snel. Het zorgt voor verhoorning van de cellen die vervolgens samenklonteren als schilfers, oftewel roos. Als de roos steeds erger wordt en lang verwaarloosd blijft, kan dit de klachten verergeren en zelfs voor (tijdelijke) haaruitval zorgen.

Wat is de oorzaak van (hardnekkige) roos?

De precieze oorzaak van hoofdhuid eczeem en roos is niet bekend. Wel wordt aangenomen dat erfelijkheid en factoren zoals stress en droge lucht eraan bijdragen. Er wordt soms gedacht dat het met slechte hygiëne te maken heeft maar dit is niet het geval. Integendeel! Roos en eczeem op de hoofdhuid ontstaat vooral door te vaak wassen in combinatie met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten (SLS of SLES), in haarproducten. De grondslag van roos ontstaat door het uit evenwicht raken van de natuurlijke vet- en zuurmantel. Ook andere synthetische stoffen en parfum kunnen irritatie en jeuk op de hoofdhuid uitlokken.

Hoe hoofdhuid eczeem en schilfers in je haar door roos behandelen?

Hoofdroos en eczeem kan goed behandeld worden met een natuurlijke shampoo die gericht is hoofdhuidproblemen zoals droge hoofdhuid, schilfers, jeuk, roos of eczeem. Deze brengt je hoofdhuid weer in natuurlijk evenwicht. Pas op met anti-roos shampoo uit de drogisterij en andere agressieve middelen. In eerste instantie zal de roos en hoofdhuid eczeem minder lijken. Maar de oorzaak wordt niet aangepakt en de natuurlijke balans van de hoofdhuid wordt nog meer verstoord. Op langere termijn zullen deze middelen niet meer helpen en bij het stoppen zullen de klachten in alle hevigheid weer terug komen. Een gezonde (hoofd)huid in natuurlijke balans is de beste bescherming tegen roos!
  • Kies altijd voor een natuurlijke behandeling tegen hoofdhuid eczeem en roos.
  • Gebruik biologische haarproductenBiologische haarproducten maken gebruik van hoogwaardige ingrediënten die vaak als zachter worden beschouwd voor zowel het haar als de hoofdhuid. Dit kan helpen om irritatie en allergische reacties te verminderen.
  • Maak je haar niet te vaak nat, water droogt uit.
  • Hoe lastig ook, probeer bij jeuk niet te krabben. Hierdoor krijgt de huid niet de rust om te genezen en wordt de jeuk alleen maar erger.
  • Draag geen hoofdbedekking zoals een pet, hoed of sjaal.
  • Gebruik geen föhn; dep je haar droog en laat deze verder aan de lucht drogen.
  • Douche niet te warm; warm water droogt je hoofdhuid extra uit.
  • Vermijd stress zoveel mogelijk, slaap genoeg en drink.

Natuurlijke behandeling bij roos, geïrriteerde hoofdhuid en eczeem

Voor elk soort eczeem adviseren wij altijd een natuurlijk middel. Een duurzame aanpak van roos, schilfers en jeuk richt zich op het herstellen van de natuurlijke vet- en zuurmantel van de hoofdhuid.

1. Oliekuur tegen droge, schilferige en jeukende hoofdhuid

Vooral bij eczeem en roos is het belangrijk de hoofdhuid te voeden en soepel te houden. Dit verhelpt een droge, schilferige, trekkerige of jeukerige hoofdhuid. Gebruik hiervoor een natuurlijke geschikte olie, zoals biologische arganolie en masseer een flinke hoeveelheid rustig en stevig in op je hoofdhuid. Laat de olie het liefst de hele nacht, of nog langer, intrekken voordat je het eruit wast.

2. Natuurlijke anti-roos shampoobar

Gebruik altijd een milde en biologische shampoo bar om je haar wassen. De Hennep shampoobar is hiervoor uitstekend geschikt en ook nog eens biologisch afbreekbaar

Eczeem hoofdhuid tips

3. Naspoelen met appelazijn

Een verdunde appelazijn spoeling geeft niet alleen een mooie glans aan je haar. Het is perfect te gebruiken tegen een problematische hoofdhuid. Het is bewezen dat het azijnzuur in biologische appelazijn van nature antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft. Dit maakt het behoorlijk effectief bij het doden en voorkomen van roos veroorzaakt door gist op de hoofdhuid. Ook kan het de pH-waarde van de hoofdhuid helpen verlagen, wat de symptomen van roos kan verminderen. Dit leidt ook tot een vermindering van jeuk en schilfering. Het gebruik van azijn tegen jeukende hoofdhuid is niet iets nieuws. Deze methode is eeuwenoud en werkt perfect!

De biologische Wild Nettle haarspoeling is een geweldige keuze voor een jeukende hoofdhuid en roos. De verzorgende ingrediënten appelciderazijn, extract van arctische brandnetel, kalmerende etherische oliën van vetiver en verkoelende pepermunt hebben een antibacteriële eigenschappen en ze verminderen overmatige talgproductie.

wat te doen tegen eczeem op hoofdhuid

Natuurlijke behandelingen hebben even tijd nodig voordat ze resultaat geven. Wanneer de klachten van hoofdhuid eczeem en roos na zes weken behandeling totaal niet minder zijn geworden, dan gaat het mogelijk om iets anders dan roos op de hoofdhuid. Zoals bijvoorbeeld een ander type eczeem, psoriasis of een schimmelinfectie. Het is dan verstandig een afspraak te maken met een arts of dermatoloog. Dit geldt ook bij een ontstoken of pijnlijke hoofdhuid of wanneer je haar gaat uitvallen.

Eczeem hoofdhuid shampoo

Shampoo bar Hennep is ontworpen voor verschillende hoofdhuidproblemen zoals schilfers, jeuk, roos of eczeem. Hiervoor is Finse koudgeperste hennepolie (rijk aan omega-vetzuren), biologische etherische tea tree olie en kalmerende brandnetel van een lokale boer in Zuid-Finland toegevoegd. De bar bevat verder reinigende actieve kool, groene klei en een mix van etherische oliën die speciaal ontworpen zijn om de hoofdhuid te herstellen en problemen effectief te behandelen.

Combineer de Shampoo bar Hennep met de Conditioner bar - Hennep voor het beste resultaat.