Milieuvriendelijke shampoo - 8 belangrijke eigenschappen

Milieuvriendelijke shampoo

Milieuvriendelijke shampoo; niet alleen erg nodig voor het milieu, het is ook een populaire marketing term. Op etiketten en reclame teksten van shampoos zie je geregeld woorden voorbijkomen zoals; duurzaam, groen, natuurlijk, ecologisch, biologisch en plasticvrij. Het is belangrijk te weten dat het gebruik van deze termen niet garandeert dat de beweringen en activiteiten van het merk, bedrijf of webshop écht milieuvriendelijk zijn.

Wil jij een milieuvriendelijke shampoo kopen? Een duurzame en biologische haarproducten die een minimale milieu impact hebben, zonder troep zoals microplastics? Verder op in dit artikel vertellen we je wat de 8 belangrijke eigenschappen zijn waaraan je een milieuvriendelijke shampoo kunt herkennen.

Milieuvriendelijke shampoo bar

Shampoo bars worden steeds populairder. Dat is niet voor niks; in theorie zijn shampoo bars altijd milieuvriendelijker dan shampoo in een plastic fles. Vandaar dat een shampoo bar ook valt onder de top van beste zero waste verzorgingsproducten. Een shampoo bar is een shampoo in blok vorm. De natuurlijke shampoo bars van Flow zijn niet alleen duurzaam, het is een milieuvriendelijke shampoo die echt werkt. Dat vinden wij niet alleen, onze klanten ook! We horen veel goede ervaringen over het gebruik. Wanneer je haar en hoofdhuid eenmaal gewend is aan een shampoo bar, wil je nooit meer anders.

Actions speaks louder than words

Als het gaat om effectieve verandering voor een duurzame ontwikkeling dan zijn daden belangrijker dan woorden. Milieuvriendelijke shampoo wordt vaak geassocieerd met recyclebare verpakkingen en beloftes voor een betere toekomst. Dit speelt allemaal een belangrijke rol maar het is geen garantie voor een eerlijk milieuvriendelijke product. Hieronder zie je waar je een milieuvriendelijke shampoo aan kunt herkennen.

Shampoo zonder microplastics

8 eigenschappen van een milieuvriendelijke shampoo

 1. Een milieuvriendelijke shampoo bevat biologisch afbreekbare ingrediënten. Onthoud dat "80% biologisch afbreekbaar" niet betekent dat de ingrediënten van het product ook daadwerkelijk biologisch afbreekbaar zijn. De meeste vloeibare shampoos bestaan namelijk voor 80%(!) uit water…
 2. Milieuvriendelijke shampoo verzorgt het haar op een milde wijze en ondersteunt daarmee de natuurlijke hoofdhuidbalans en haargroei. Wanneer je op zoek bent naar de beste producten voor jouw haar heb je alleen een shampoo bar, (haarspoeling) en conditioner nodig. Een extra volumebooster voor haarsprays of conditioner producten zijn dan echt niet nodig. ‘Less is more’ en dat is milieuvriendelijk.
 3. Als je een shampoo gebruikt met natuurlijke ingrediënten, controleer dan of deze een biologische certificering hebben. Als het om gecultiveerde grondstoffen gaat, zijn biologisch gecertificeerde grondstoffen milieuvriendelijker dan niet-biologisch gecertificeerde grondstoffen. Biologische landbouw maakt geen gebruik van de schadelijke praktijken van conventionele landbouw zoals het gebruik van synthetische meststoffen. In principe is biologische landbouw een landbouwtechniek die de kwaliteit van het ecosysteem in stand houdt en verbetert.
 4. Ingrediënten in milieuvriendelijke haarproducten, zoals shampoos, zijn traceerbaar. Dit betekent dat de herkomst en achtergrond van de grondstof te herleiden is. Hierdoor is het mogelijk om te controleren of de grondstoffen voldoen aan duurzame en milieuvriendelijke criteria.
 5. Verpakkingen van milieuvriendelijke shampoos zijn gemaakt van recyclebare of upcycled grondstoffen. En de verpakking zelf is natuurlijk recyclebaar. Door afval te verminderen, beschermt recycling ten eerste de natuurlijke hulpbronnen, ten tweede de natuurlijke ecosystemen en stimuleert het daarnaast de biologische diversiteit. Dit alles verbetert de duurzaamheid van de biosfeer op de lange termijn.
 6. De productie van milieuvriendelijke shampoo komt tot stand door zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energie.
 7. Milieuvriendelijke shampoo is compact voor transport en verspilt geen water. Een shampoobar is hier een perfect voorbeeld van. Je betaalt alleen voor actieve ingrediënten en voegt zelf water toe terwijl je aan het douchen bent.
 8. Tenslotte zijn milieuvriendelijke shampoo merken volledig transparant. Hoe zou je anders zeker kunnen weten dat ze doen wat ze zeggen?

Wat is de beste milieuvriendelijke shampoo?

Wat is de beste milieuvriendelijke shampoo? Het mag inmiddels duidelijk zijn dat dit in ieder geval een bar (zeep) vorm is. Wil je een milieuvriendelijke shampoo kopen, maak dan een keus uit het assortiment van Flow voor een gegarandeerd duurzame en effectieve variant. Lees ook “Hoe kies je de juiste shampoo bar?”om erachter te komen welke bar het beste bij jouw haar past.

Nou is het jouw beurt...

Geen enkele shampoo is milieuvriendelijk wanneer je als consument een paar belangrijke dingen vergeet bij het kopen van een natuurlijke en biologische shampoo:

 • Schaf alleen aan wat je nodig hebt!
 • Als je de juiste milieuvriendelijke haarproducten voor jouw haartype hebt gevonden, koop dan meer dan één product tegelijk. Besparen op transport is namelijk duurzaam.
 • Zorg dat je het hele product gebruikt. Als het niet (meer) geschikt is voor je haar, geef het dan weg aan iemand anders die het nog wel kan gebruiken.
 • Recycle de verpakking; doe glas en oud papier bij het daarvoor bestemde afval.
 • Als je jouw favoriete en beste milieuvriendelijke shampoo hebt gevonden, deel dit met je vrienden, buren en collega’s. Leid ze direct naar onze green beauty shopDes te meer mensen ervoor kiezen een milieuvriendelijke shampoo te gebruiken, des te vriendelijker voor het milieu ;)

Lees ook

De beste natuurlijke shampoo voor meer volume

Biershampoo