Wat zijn parabenen en sulfaten?

Gelukkig worden we steeds bewuster van onze gezondheid en kritischer op de kwaliteit van cosmeticaproducten. Je hebt daarom vast wel eens gehoord van parabenen en sulfaten. Maar wat zijn het precies? En is het schadelijk? Waarom kun je beter kiezen voor shampoo bar en cosmeticaproducten zonder ingrediënten als parabenen en sulfaten? Lees snel verder!

Wat zijn parabenen

Parabenen zijn een conserveermiddel en in die zin heel functioneel. Ze zorgen voor een langere houdbaarheid van producten door de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Zonder conserveermiddelen kun je producten veel minder lang gebruiken. Parabenen zijn ook bekend als: Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen en Butylparabeen.

Wat zijn sulfaten

Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die vooral in shampoo en zeep zitten. Sulfaten geven dat schuimende effect aan cosmetica producten. Ze reinigen je haren en huid van talg en vuil. Sulfaten zijn er verschillende vormen; van mild tot erg agressief. De twee meest voorkomende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Zijn sulfaten goed of slecht

Zijn sulfaten goed of slecht voor je huid en haar? Sulfaten onttrekken vet en olie waardoor de oppervlakte grondig schoon wordt, dus dat is goed. Helaas halen ze daarmee ook je natuurlijke olielaag weg. Deze natuurlijke vetten beschermen je huid en haar en heeft de (hoofd)huid nodig om gezond en soepel te blijven. Zonder deze natuurlijke beschermingslaag wordt je huid droog en geïrriteerd, je haar dof en droog. Als compensatie wordt er juist meer talg aangemaakt, met een verstoorde natuurlijke balans en huidirritatie als gevolg.
Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven voor sulfaten. Deze zijn mild en niet schadelijk voor je huid en haar. Ze tasten je natuurlijke beschermmechanisme niet aan waardoor je (hoofd)huid gezond wordt en blijft. Dat zie je terug in een stralende huid en glanzende haren.
Gebruik daarom altijd een natuurlijk zeep voor reiniging. Dit kun je zelfs voor je gezicht gebruiken, een natuurlijke gezichtsreiniger is mild maar super effectief. Ook de beste sulfaatvrije shampoos zijn die in ‘bar’ vorm, oftewel natuurlijke shampoo bars.

Biologische Haarverzorging

Biologische haarproducten

 

cosmetica reiniger zonder sulfaten style=

Tea Tree gezichtsreiniger - Detox zeep

Parabenen in shampoo en cosmetica

Parabenen worden gebruikt in medicijnen, levensmiddelen, huishoudelijke reinigers en bepaalde soorten inkt, lijm, verf én in cosmeticaproducten zoals shampoo en cosmetica. Ook hier fungeren parabenen als conserveermiddel. Het conserveren van cosmetica is belangrijk; als shampoo of cosmetica besmet wordt door bacteriën dan is dit minstens zo schadelijk als chemische stoffen. Het kan allergische reacties of acne veroorzaken. Gelukkig zijn er ook natuurlijke ingrediënten die gebruikt kunnen worden als conserveermiddel. Wij van Flow bewijzen met onze cosmetica producten niet onder doen in effectiviteit en resultaat.

Gevaren van parabenen

Er blijft discussie over de gevaren van parabenen. Sommigen beweren dat ze niet schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Er zijn onderzoeken die het tegendeel bewijzen, zoals die van Reading 1 . Daarom kwam milieudefensie vijftien jaar geleden al met de campagne “smeer jij gifvrij?”. Maar ook meer recente onderzoeken 23 laten zien dat parabenen slechter zijn dan wordt aangenomen. Ook is aangetoond dat parabenen invloed hebben op de vruchtbaarheid van proefdieren.
Hierbij moet wel bedacht worden dat in dergelijk onderzoeken een veel hogere concentratie parabenen worden gebruikt dan dat we op onze huid en in ons haar smeren. Dus of de parabenen in cosmetica echt een direct gevaar opleveren voor je gezondheid is nog steeds niet duidelijk. Ze vallen in ieder geval onder de categorie hormoonverstorende stoffen. Al met al voor ons genoeg redenen om het gehele assortiment cosmetica van Flow vrij van parabenen te houden!

Parabenen vrije producten

Let goed op bij het kopen van parabenen vrije producten, vooral wanneer ze goedkoop zijn. Bijna altijd zijn er dan andere (schadelijke) stoffen aan toegevoegd en ben je waarschijnlijk nog verder ver van huis. Onze cosmetica producten zijn daarom niet alleen vrij van parabenen en sulfaten maar 100% puur, natuurlijk én biologisch. Gegarandeerd niet schadelijk voor je gezondheid of het milieu!
parabenen vrije producten

Parabenen herkennen

Een manier om te erachter te komen welke stoffen er in cosmetica zitten, is de INCI lijst. Dit is de Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten waarbij de ingrediënten op alfabetische volgorde op dezelfde manier worden beschreven. Zo kun je schadelijke stoffen zoals parabenen of andere schadelijke stoffen zoals sulfaten goed herkennen.
De ingrediënten van onze gezichtsproducten zijn wild gegroeid of gecertificeerd biologisch, verschijnen op een natuurlijke manier in essentiële olie of zijn Ecocert of COSMOS goedgekeurd. Niet alleen goed voor jouw gezondheid, ook voor het milieu. Met cosmeticaproducten zonder parabenen, sulfaten of andere schadelijke stoffen wordt schoonheid écht schoon.

 

Girl in a jacket

Heb jij vragen?

Heb jij vragen over de ingrediënten of bestandsdelen van de producten van Flow cosmetics?

Neem gerust contact met ons op


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.