Wat is het verschil tussen een scrub, peeling en exfoliant?

Zowel een scrub, peeling als exfoliant zijn producten die gebruikt worden om de huid diep te reinigen en dode huidcellen te verwijderen. Maar wat is het verschil en hoe kies je? Of je nu last hebt van een droge of vette huid, pigmentvlekken of acne - hier lees je alles wat je moet weten over de beste exfoliant voor jouw huid!
Een scrub en peeling zijn exfolianten
Met een exfoliant worden alle producten bedoeld waarmee je de huid diep reinigt en dode huidcellen verwijdert. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kleine korreltjes (scrub) of ingrediënten die je buitenste huidlaag ‘chemisch‘ oplossen (peeling gezicht).
Waarom exfolieren?
Door een exfoliant, zoals een scrub of peeling, te gebruiken - verwijder je dode huidcellen en kan je huid andere actieve stoffen beter opnemen. Dit zorgt voor een betere huidconditie met onder andere de volgende voordelen:
- Verstopte porien voorkomen
- Vermindering van oneffenheden
- Een gladde en stralende huid
- Minder zichtbare fijne lijntjes en rimpels
- Afname van pigmentvlekken
- Vermindering van een schilferige huid
Voor deze beautydoelen is het wel belangrijk dat je het juiste product kiest dat past bij jouw huid, daarover lees je verderop meer.
Wat is het verschil tussen een scrub en peeling?
Met een scrub wrijf je kleine deeltjes over je huid (fysiek) en een peeling maakt gebruik van huidvernieuwende ingrediënten die dode huidcellen oplossen (chemisch).
Scrub of peeling?
Scrub: Een scrub is meestal niet geschikt voor een gevoelige of droge huid. Bij hard wrijven of het gebruik van te grove korrels kunnen er kleine beschadigingen op de huid ontstaan. Dit microtrauma kan vervolgens huidproblemen zoals pigmentvlekken of clownseczeem veroorzaken. Het voordeel van scrubben, is dat wrijving de doorbloeding stimuleert. Daarom adviseren we een body scrub (op basis van Himalayazout).
Peeling: Een peeling daarentegen verwijdert dode huidcellen door bepaalde exfolierende stoffen, zoals een peeling serum met fruitzuren. Omdat ze ‘chemisch’ werken, wordt de huid gelijkmatig vernieuwd. Ze kunnen diep in de huid doordringen waardoor ze ook geschikt zijn voor een natuurlijke acne behandeling of als anti-aging product.
Let op: een scrub of peeling kan zongevoeligheid veroorzaken. Bescherm je huid daarom goed in de zon. Hiermee voorkom je ook het ontstaan van pigmentvlekken na exfoliatie.
Welke exfoliant past het beste bij jouw huidprobleem?
Om alles uit een exfoliant te halen en vooral de huid niet onnodig te beschadigen of uitdrogen - is het erg belangrijk dat je kiest voor een mild product dat past bij jouw huidbehoefte. Veel exfolianten hebben een te sterke werking waardoor je huid uit balans wordt gebracht. Hierdoor kunnen de problemen op lange termijn juist verergeren!
Wat heeft jouw huid nodig?
Zoals je hebt kunnen lezen, kan een peeling je huidconditie aanzienlijk verbeteren! Wel is het essentieel dat je je huid na een peeling van voldoende vocht voorziet. Een perfect ingrediënthiervoor is hyaluronzuur.
ACNE
Exfoliëren bij een acne-gevoelige huid vraagt extra aandacht. Omdat overtollig talg en verstopte poriën acne kunnen verergeren, is het belangrijk om milde, natuurlijke producten te gebruiken die zowel dode huidcellen verwijderen als de huid kalmeren. Een acne huid is bijna altijd uit balans en dit wil je niet verergeren. Voor diepe en tegelijk milde reiniging en exfoliatie kies je bijvoorbeeld ons natuurlijk gezichtsmasker Detox Mask 3 in 1 met reinigende exfolierende ingrediënten.
Bij acne is een zachte chemische peeling met AHA’s (fruitzuren zoals glycolzuur) en BHA (salicylzuur) uit natuurlijke bronnen ideaal. Deze ingrediënten hebben een krachtige exfoliërende werking en verwijderen moeiteloos overtollig talg. Dit zonder de huid te schuren, zoals dat bij een scrub meestal wel gebeurt. Deze manier van exfolieren is wat ons betreft zeker onmisbaar in een acne behandeling voor thuis.
ANTI-AGING
Een peeling voor de verouderde huid kan werken als een wondermiddel tegen rimpels. Want naarmate de huid ouder wordt, vertraagt de natuurlijke celvernieuwing en kunnen dode huidcellen langer blijven zitten. Hierdoor wordt de huid slapper en dof. Door regelmatig en voorzichtig te exfoliëren, verwijder je deze cellen en geef je de ruimte voor nieuwe, gezonde huidlagen.
Dit kan niet alleen zorgen voor een gladdere, stralende teint, maar ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en het verbeteren van de algehele huidtextuur. Het is belangrijk om te kiezen voor milde exfolianten met natuurlijke ingrediënten, zodat de huid niet wordt overbelast. Lees ook:
Extra tip: gebruik na je peeling het beste retinol serum RetinLift 3-in-1.
DOFFE HUID EN PIGMENTVLEKKEN
Een zachte exfoliatie is perfect om pigmentvlekken te verwijderen op een natuurlijke manier. Door op een milde manier dode huidcellen te verwijderen, geef je je huid de kans om te vernieuwen en haar natuurlijke glans terug te krijgen. Kies voor een natuurlijke peeling met zachte fruitzuren die jouw huid respectvol behandelt en ontdek hoe deze eenvoudige stap je pigmentvlekken kan verminderen en je huid verbeteren !
Eindig je routine met een natuurlijke gezichtsolie die rozenbottelolie bevat. Rozenbottel in Lingonberry Bright geeft je huid al na het eerste gebruik een gezonde en heldere glans! Regelmatig gebruik vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken en donkere kringen.
GEVOELIGE OF DROGE HUID
Heb je een droge huid? Dan is het cruciaal om een milde exfoliant te kiezen om irritatie en verdere uitdroging te vermijden. Natuurlijke fruitzuren, zoals melkzuur afkomstig van blauwe bosbessen, helpen de huid te hydrateren en stimuleren de collageenproductie.
Extra tip: appelazijn voor je hoofdhuid. Als je ook last hebt van een droge hoofdhuid, kan appelzuur je redding zijn! Dit fruitzuur in onze appelazijn haarspoeling vermindert jeuk en schilfers.
ECZEEM
Voor de behandeling van eczeem in het gezicht geldt: less is more! De huid is in dit geval al bijzonder gevoelig en verzwakt, waardoor exfoliëren vaak meer kwaad dan goed doet. Het verwijderen van dode huidcellen, zelfs met milde middelen, kan de huidbarrière verder beschadigen en de irritatie en ontsteking verergeren. Hierdoor wordt de huid nog droger en vatbaarder voor infecties, wat het herstel belemmert.
In plaats van te exfoliëren, is het bij eczeem verstandiger om te kiezen voor hydraterende en kalmerende behandelingen die de huid ondersteunen en beschermen. Met een natuurlijk middel tegen eczeem geef je je huid de kans om op een zachte manier te herstellen zonder extra stress en irritatie.
Meer weten over een peeling of scrub? Bekijk: fruitzuurpeeling voor thuis voor meer exfoliatie-tips voor ieder huidtype of neem contact met ons op, we helpen je graag verder!
Laat commentaar achter