Gerstekorrels voorkomen: de oorzaak en oplossing tegen milia
Wat zijn gerstekorrels eigenlijk precies? Wat is de oorzaak van milia - en nog belangrijker - hoe kun je gerstekorrels voorkomen? Lees verder voor de beste tips.
Gerstekorrels klinken haast schattig - maar grote kans dat je er niet blij van wordt wanneer je in de spiegel kijkt. Deze kleine, harde bolletjes verschijnen vaak op het gezicht, wangen, rondom de ogen of zelfs bij de lippen. Bij Flow begrijpen we goed dat je alles wilt doen om gerstekorrels te voorkomen. Wij helpen je verder!
Wat zijn gerstekorrels (milia)?
Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, harde bultjes die wit of lichtgeel van kleur zijn. Door hun uiterlijk worden ze vaak verward met mee-eters. Het belangrijkste verschil is dat mee-eters ontstaan door een ophoping van talg, terwijl gerstekorrels worden veroorzaakt door keratine - een eiwit dat van nature in de huid voorkomt. Gerstekorrels zijn volkomen onschuldig, maar vooral storend. Vooral als ze rond zichtbare gebieden zoals je wangen, lippen, rondom je ogen of zelfs op je ooglid opduiken.
Gerstekorrels bij baby’s
Heb je een baby met milia, oftewel een gerstekorrel? Geen zorgen. Gerstekorrels bij baby’s zijn heel normaal en verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar weken. De oorzaak van gerstekorrels bij baby’s is vaak dat de talgkliertjes nog niet volgroeid zijn.
Uiteraard hoef je voor je kleine geen skincare routine te gebruiken en een gerstekorrel bij een baby verwijderen is al helemaal niet nodig (of verstandig). Geef het de tijd en verzorg je kleintje alleen met milde producten die geschikt zijn voor de meest gevoelige huid. Zoals Flow Rhassoul bar; deze kun je gebruiken voor het hele lichaam en ook als natuurlijke babyshampoo.
Wat is de oorzaak van gerstekorrels?
De primaire oorzaak van gerstekorrels is altijd hetzelfde: ingesloten keratine onder de huid. Het is belangrijk te weten dat het ontstaan van milia vaak samenhangt met een vochtarme en droge gezichtshuid. Dat maakt het makkelijker om gerstekorrels te voorkomen. Niet alleen volwassenen kunnen last van gerstekorrels krijgen; ook baby’s en oudere kinderen. Om gerstekorrels te voorkomen, is het belangrijk om de achterliggende oorzaak ervan te begrijpen.
Ontstaan van milia (en 5 tips om gerstekorrels te voorkomen)
Alhoewel het exacte ontstaan van milia niet helemaal duidelijk is, zijn er wel verschillende factoren waardoor je er eerder last van krijgt. En gerstekorrels voorkomen, is nog altijd beter dan genezen. Hieronder lees je vijf oorzaken met tips om gerstekorrels te voorkomen.
- Een vochtarme en droge huid
Heb je een vochtarme huid? Dan is de kans groot dat je ook last hebt van schilfers. Als die dode huidcellen niet netjes worden opgeruimd, kunnen ze je huid blokkeren, en voilà: daar zijn die vervelende gerstekorrels.
Goed te weten: ook een vette huid kan last van milia krijgen. Als je huid vettig aanvoelt, kan deze namelijk tegelijk vochtarm zijn. Je huid maakt dan extra talg aan als compensatie voor het vochttekort. Als je last hebt van puistjes of pukkels, kies dan altijd voor de beste producten tegen acne. Deze reinigen en verzorgen de huid intensief zonder deze uit te drogen.
Tip voor de droge huid met milia: Geef je huid wat liefde met een milde peeling. Dit helpt blokkades voorkomen die gerstekorrels veroorzaken. Gebruik de beste fruitzuurpeeling voor thuis die geschikt is voor de droge huid.
- Huidbeschadiging
Bij oudere kinderen en volwassenen heeft de oorzaak van gerstekorrels vaak te maken met schade aan de huid. Overmatige blootstelling aan UV-stralen kan de textuur van je huid veranderen, waardoor de kans op milia toeneemt. Je huid goed beschermen tegen de zon kan daardoor gerstekorrels voorkomen.
Dat overigens niet alleen; je hebt door zonneschade ook eerder kans op andere huidproblemen zoals een snellere huidveroudering en pigmentvlekken. Gelukkig zijn er manieren om pigmentvlekken te verwijderen op een natuurlijke manier!
Tip: Om gerstekorrels zoveel mogelijk te voorkomen, adviseren we altijd een natuurlijk gezichtsserum met antioxidanten en SPF bescherming.
- Te agressieve cosmetische behandelingen
’Huidtrauma’ als oorzaak van het ontstaan van gerstekorrels kan ook het gevolg zijn van cosmetische behandelingen, zoals een intensieve peeling, laserbehandeling of microdermabrasie. En wist je dat agressieve behandelingen of crèmes ook huidproblemen, zoals clownseczeem kunnen triggeren?
Tip: om huidproblemen en dus ook gerstekorrels te voorkomen, kies je het beste voor een mild peeling serum dat je huid niet beschadigt, maar toch professioneel resultaat geeft.
- Onjuiste huidverzorging die je poriën verstoppen of je huid irriteren
Hoewel dikke, vettige crèmes misschien niet direct milia veroorzaken, kunnen ze je poriën wel verstoppen – vooral als je je huid niet goed reinigt. En dat, gecombineerd met irritatie door verkeerde ingrediënten, is vragen om problemen.
Tip: Controleer je skincare en vermijd producten met agressieve of comedogene ingrediënten om gerstekorrels te voorkomen. Lees hier meer over wat te doen tegen verstopte poriën.
- Corticosteroïden
Soms ontstaan gerstekorrels na het gebruik van crèmes met corticosteroïden. Hormoonzalven, zoals corticosteroïden, worden voorgeschreven tegen onder andere eczeem in het gezicht. Vooral bij langdurig gebruik, kan het je huid beschadigen, uitdrogen en dus ook gerstekorrels veroorzaken.
Tip: overweeg een natuurlijk middel tegen eczeem. Dit is vaak net zo effectief, zonder de vervelende bijwerkingen van corticosteroïden.
Bonustip: drink voldoende water
Om gerstekorrels te voorkomen kan het ook helpen iedere dag voldoende water te drinken, houd hierbij een dagelijkse hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter water aan. Hiermee hydrateer je je huid ook van binnenuit.
Benieuwd naar onze ideale skincare routine bij milia? Deze vind je hier: gerstekorrels verwijderen (met voor- en na foto).
Laat commentaar achter