Het lijkt tegenwoordig bijna of alle cosmeticamerken op een of andere manier ‘groen’ zijn. Hoewel het hoog tijd wordt voor gezondere en milieuvriendelijke cosmetica is dit helaas nog lang niet overal het geval. Veel (cosmetica)merken maken zich namelijk schuldig aan greenwashing.
Wat is greenwashing en hoe herken je het? Hoe weet je of cosmetica producten écht groen zijn en geen schadelijke stoffen bevatten of het milieu onnodig belasten? Lees snel verder!
Natuurlijk kun je ervan uitgaan dat wij bij Flow Cosmetics alleen gebruik maken van echt duurzame bestanddelen en de
beste cosmetica ingrediënten.
Wat is greenwashing?
Om greenwashing te herkennen is het belangrijk de betekenis te weten. Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Want duurzaamheid is ‘in’. Bedrijven doen alsof ze weloverwogen met het milieu en/ of maatschappelijke thema’s omgaan. In werkelijkheid is dit voornamelijk een ‘likje groene verf’.
Greenwashing als nieuwe beauty trend
De druk om duurzame keuzes te maken wordt voor cosmeticabedrijven steeds groter. Uit recent
onderzoek van The Soil Association's Organic Beauty & Wellbeing Market blijkt dat bijna 40% van de jongste generaties het belangrijk vindt dat skincare producten milieuvriendelijk zijn.
Wanneer duurzaamheid onterecht als marketinginstrument gebruikt wordt, is dit misleidend en onethisch. Dan hebben we het dus over greenwashing. Begin dit jaar hebben de Europese Commissie en de nationale autoriteiten bedrijven onderzocht op ‘groene claims’. Hieruit bleek dat maar liefst 42% van de groene beweringen vals of misleidend was.
Hoe herken je greenwashing?
Groene kreten zoals natuurlijk, duurzaam, organisch, puur, vegan, fair en ecologisch zijn niet allemaal wettelijk beschermd. Ook groene verpakkingen met mooie natuurlijke elementen hoeven niks te zeggen. Een cosmetica product mag biologisch worden genoemd wanneer deze voor meer dan 95% afkomstig is van gecertificeerde biologische productie. Daarbij is uitgangspunt dat verschillende belangen behartigd worden zoals het milieu, biodiversiteit, natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn beschermt.
Natuurlijke cosmetica keurmerken
Er zijn keurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van groene cosmetica. Sinds 2016 bestaat een ISO-normering die richtlijnen biedt voor fabrikanten met betrekking tot ingrediënten. Daarnaast zijn er verschillende Europese instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica zoals bijvoorbeeld ECOCERT of de COSMOS standaard.
Duurzame cosmetica merken die deze milieukeurmerken dragen bevatten natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis volgens de gestelde richtlijn.
Van belang hierbij is:
- het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten
- zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen
- ecologische verdraagzaamheid van ieder product
- milieu- en hulpbron besparende productieprocessen
- biologische afbreekbaarheid van grondstoffen
INCI
Ook de INCI lijst kan je meer vertellen over de exacte bestandsdelen van cosmetica producten.
Goed om te weten:
- De ingrediënten staan altijd in aflopende volgorde, afhankelijk van de inhoudelijke hoeveelheid
- Aque betekent water
- Een Latijnse term is vaak een natuurlijk plantenextract. Er zijn een paar uitzonderingen zoals petrolatum (vaseline) en paraffinum liquidum (minerale olie)
- Het voorvoegsel sil- en achtervoegsel -een verwijzen naar siliconen
- Er zijn verschillende soorten parabenen
- CI gevolgd door een cijfer, slaat op een kleuring (natuurlijk of chemisch)
- Stoffen die allergische reacties kunnen opwekken, staan op het einde van de lijst (bijvoorbeeld linalool, limonene…)
- De meest voorkomende sulfaten worden aangeduid als SLS of SLES
Lees hier meer over hoe je een INCI lijst moet lezen.
Op elke productpagina van ons assortiment hebben we alle ingrediënten op een begrijpelijke manier vertaald.
Welke beauty producten zijn wel echt natuurlijk?
Verdiep je in de achtergrond van het bedrijf en de ingrediëntenlijst van de producten. Gebruik naast de tips in dit artikel ook vooral je gezond verstand. Goedkoop is in duurzame cosmetica helaas vaak duurkoop.
Natuurlijke en biologische cosmetica wil overigens niet perse zeggen dat ze geen allergie of huidirritatie kunnen uitlokken. En wanneer biologische ingrediënten bij de winning het milieu belasten, dan is dit ook niet echt ‘groen’ te noemen. Of als een biologische shampoo voornamelijk uit water bestaat en in een plastic fles zit (een natuurlijke shampoo bar is altijd de groenste keus).
Bij Flow kijken we daarom naast eerlijkheid vooral naar de veiligheid en werkzaamheid van onze producten. Zoals je al las, zijn we toegewijd aan duurzame cosmetica. We vertellen je graag meer over onze green beauty shop, in het geval je meer wilt weten.
Onze enige belangrijke waarschuwing is dat wanneer je onze producten gaat gebruiken, je waarschijnlijk nooit meer anders wil :) Ontdek snel ons assortiment duurzame, effectieve en eerlijke cosmetica. Van de beste acne producten tot natuurlijke middelen tegen pigmentvlekken.
Flow Cosmetics
Always Natural. Always Effective. Always Honest -
Just the way your beauty routine should be
Bekijk onze producten
Laat commentaar achter