Hoe lees ik een INCI lijst?

.. Caprylic/Capric Triglyceride, Silybum Marianum Ethyl Ester, Melaleuca Alternifolia Oil, CI77947, Lavandula Angustifolia Flower Water, Vaccinium Myrtillus Fruit Powder, Mentha X Piperita..
Als je gezichtsproducten omdraait, krijg je meestal een flinke lijst voor ogen.  Misschien is je eerste reactie: "Nee, dit is niet te doen, hier begrijp ik niks van".  Maar het is niet onmogelijk om een inci lijst te lezen - en te begrijpen. Als je begrijpt wat inci in cosmetica betekent, opent het een geheel nieuwe wereld voor je en je krijgt inzicht in wat je nou echt op je huid smeert. 
Inci-lijst
Als je geen tijd hebt om te leren hoe je een moeilijke of lange INCI moet lezen, maar wel geïnteresseerd bent in de inhoud van cosmetica - kan je op elke willekeurige productpagina van Flow Cosmetics klikken - we hebben alle ingrediënten op een begrijpelijke manier vertaald. Ben je geïnteresseerd in meer informatie? We hebben alle ingrediënten die we in onze Flow Cosmetics producten gebruiken op één pagina voor je verzameld, je kunt de lijst hier vinden.

Wat betekent INCI in cosmetica

De afkorting “INCI” staart voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Elk ingrediënt wat je in een inci lijst kan vinden is een internationaal gestandaardiseerde stof, die in cosmetica is gebruikt. De Europese cosing-database (cosmetic ingredient database) bevat ongeveer 30.000 verschillende synthetische en natuurlijke cosmetische grondstoffen. Het is goed om te weten dat niet alle cosmetische ingrediënten veilig zijn, ookal zijn ze wettelijk goedgekeurd. Op het etiket van cosmetische producten vind je een volledige inci lijst - die vertelt wat je product precies bevat en welke ingrediënten een producent heeft gekozen. Ook vertelt het je of er iets specifieks is waar je op moet letten, zoals waarschuwingen. 
 
Bij Flow Cosmetics we kiezen alleen wilde, biologische of ecocert gecertificeerde, natuurlijke én veilige ingrediënten voor onze producten. De enige waarschuwing die nodig is bij Flow, is dat je te verliefd zult worden op onze skin loving formules.

En ten slotte let's read de inci lijst

Wat in het algemeen goed is om te weten.

De namen in inci lijst zijn meestal chemische of Engelse namen van stoffen Zoals TOCOPHERYL ACETATE of GLYCERIN.

De uitzonderingen zijn de planten, vruchten, bloemen en bestanddelen of extracten daarvan, worden de wetenschappelijke Latijnse namen gebruikt. Zoals HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL (Zonnebloempit olie) of VACCINIUM MYRTILLUS SEED OIL (Blauwe bosbessen pitolie). Water en sommige natuurlijke ingrediënten staan ook in het Latijns in de inci lijst. 

Het eerste ingrediënt wat je vindt op de INCI is het meest in het product gebruikt (qua gewicht). Als je water/aqua als eerste ingrediënt ziet - dan bestaat je product helaas voor het grootste deel uit water. Water in producten is niet altijd slecht, het hangt allemaal af van het gebruik van het product. De vraag is alleen: wil je voor water betalen?

Als het product 1% of minder van de grondstof bevat, mag de grondstof in willekeurige volgorde op de inci lijst staan. Een goed voorbeeld is rozen toner, die kan worden geadverteerd als rozenwater gezicht, maar eigenlijk slechts 1% roos bevatten. Maak je geen zorgen, er zijn ook andere soorten rozenwater toners, met een grote hoeveelheid organisch rozenwater. 

Parfum of fragrance zijn de meest allergene ingrediënten in cosmetica. Eén Synthetische geurstof kan tientallen, soms zelfs honderden verschillende chemicaliën bevatten - die hoeven niet vermeld te worden in de inci (waardoor niemand weet wat nou ze echt bevatten). Wil je het op veilig spelen? Er zijn alternatieven voor synthetische parfums - zoals biologische etherische oliën van aromatherapie kwaliteit. 

Veel plastic wordt gebruikt in cosmetica, er bestaan micro, nano en vloeibare plastics - en ze zijn allemaal ongezond voor jou en de natuur. Plastic wordt vaak geïdentificeerd door de woorden PEG en polyethyleen. Al onze producten zijn zero plastic-inside gecertificeerd, zodat je al onze producten zorgeloos kunt gebruiken, zonder schuldgevoel

Inci Cosmetica

TIP: Als je op de hoogte wilt zijn van plastic in je cosmetica - en ze vermijden, kun je deze gratis Beat The Microbead super-app gebruiken!

Deze blogpost is slechts een kras op het oppervlak van de inci lijst, maar we hopen je iets nieuws te hebben geleerd. Als je toch nog vragen hebt, kan je altijd een email sturen - we zullen ons best doen om al je vragen te beantwoorden.


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.