Puistjes: van uitknijpen naar effectief behandelen (do’s en don’ts)

Puistjes behandelen

Puistjes zijn een vervelend huidprobleem waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om puistjes op je kin, wangen of voorhoofd (of bij sommige pechvogels op al deze plekken): niet getreurd. Ook al is puistjes uitknijpen geen goed idee, er zijn genoeg dingen die je wél kunt doen tegen die vervelende pukkels. Wij leggen je uit wat! Lees ook verder als je benieuwd bent naar de oorzaak van puistjes en welke dingen in ieder geval niet helpen (bijvoorbeeld tandpasta).

Oorzaak van puistjes op kin, wangen of voorhoofd

Puistjes ontstaan door een overmatige talgproductie. Hierdoor hopen talg en vuil zich op in de poriën met onzuiverheden als gevolg. Met name de T-zone op je gezicht (voorhoofd, neus en kin) kan hierdoor gevoelig zijn voor het ontstaan van pukkels en mee-eters.

Triggers als (mede)oorzaak van puistjes

Naast aanleg en verkeerde gezichtsverzorging zijn er verschillende triggers die puistjes kunnen uitlokken. Tegenwoordig wordt daarvoor steeds meer gebruikgemaakt van ‘face mapping’. Dit is een techniek die de plek van puistjes koppelt aan mogelijke oorzaken. Zo kunnen puistjes op de kin een andere oorzaak hebben dan op de wangen of het voorhoofd. Op Pinterest vonden we deze handige acne-gezichtskaart, die in grote lijnen neerkomt op het volgende:

Puistjes voorhoofd:

  • Puistjes op het voorhoofd worden vaak gerelateerd met spijsverteringsproblemen en stress.
  • Voeding met geraffineerde koolhydraten en suikers kan ontstekingen in de hand werken en zo bijdragen aan voorhoofd-puistjes.

Let op: ook haarproducten met agressieve ingrediënten kunnen acne-klachten verergeren. Om puistjes op je voorhoofd te voorkomen, kun je daarom het beste kiezen voor milde haarverzorging, zoals een natuurlijke shampoo bar met Tea tree.

Puistjes wangen:

  • Puistjes op wangen kunnen getriggerd worden door vieze kussenslopen, telefoons en andere vervuilde oppervlakken.
  • Reacties op bepaalde huidproducten kunnen ook een rol spelen, net als een verstoord immuunsysteem.

Puistjes kin:

  • Acne op de kin (of kaaklijn) wordt vaak geassocieerd met hormonale schommelingen. Vrouwen merken dit vooral tijdens bepaalde fases van de menstruatiecyclus of zwangerschap.
  • Hormonale problemen of stress kunnen puistjes op de kin verergeren.

Last van puistjes rond de mond of op de lip? Let dan op: dit kan namelijk wijzen op een ander huidprobleem, zoals een bepaalde vorm van eczeem. In dit geval kan het verstandig zijn om je productgebruik te verminderen. Lees hier meer eczeem gezicht tips.

Puistjes op kin oorzaak

Puistjes behandelen? Doe deze 4 dingen in ieder geval niét

Puistjes behandelen is een veel gezochte term op internet. Er komen dan ook de meest vreemde oplossingen voor dit huidprobleem tevoorschijn.

1. Puistjes uitknijpen: doe maar niet

We kunnen er kort over zijn, puistjes uitknijpen is gewoon geen goed plan. Hoe verleidelijk ook. Waarom? Het beschadigt de huid en je maakt het in bijna alle gevallen uiteindelijk alleen maar erger. Let ook op met uitgeknepen puistjes in de zon, hierdoor kunnen donkere vlekjes op je huid ontstaan. Hier lees je meer over pigmentvlekken verwijderen.

Kun je het écht niet laten om puistjes uit te knijpen? Scroll dan naar het eind van deze blog om te zien hoe je dit het beste kunt doen.

2. Puistjes en tandpasta is géén goede combinatie

Er gaat nog steeds een hardnekkig beautyfabel rond dat tandpasta zou helpen tegen puistjes. Ons advies: doe dit niet. Waarschijnlijk komt deze tip tegen puistjes door de stof ‘zink’. Dit werd vooral vroeger in tandpasta’s gebruikt en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Maar in tandpasta zitten ook andere ingrediënten die de huid juist extra droog maken en irriteren. Geen goed idee voor puistjes en bovendien zijn er genoeg andere alternatieven!

3. Alcohol droogt puistjes uit (maar dat is helaas niet het enige)

Helaas bevatten nog veel reinigingsmiddelen agressieve ingrediënten waaronder alcohol. Alcohol zorgt misschien dat de puistjes eerder uitdrogen, maar het irriteert de huid ook en stript haar van natuurlijke vetten. Als reactie wordt er meer talg aangemaakt waardoor er juist eerder pukkels ontstaan. Gebruik in plaats daarvan zuivere Tea tree oil, dit ingrediënt heeft een bewezen positief effect tegen puistjes.

4. Je gezicht scrubben

Met exfoliatie verwijder je dode huidcellen, wat helpt tegen verstopte poriën. Alleen beschadigen scrubs of te sterke peelings ook je huid. Iets dat je juist niet wil wanneer je last hebt van acne omdat het de klachten kan verergeren. Kies in plaats daarvan voor een zachte gezichtspeeling op basis van natuurlijke fruitzuren.

Wat kun je dan wel doen tegen puistjes?

Acne klachten zijn altijd een teken van een huid die uit balans is. Je kunt deze herstellen en je huidbarrière versterken door de juiste gezichtsverzorging. Wil je acne natuurlijk behandelen? Vergeet dan tandpasta tegen puistjes, azijn of scrubs en kijk mee naar de onderstaande ingrediënten die wel écht helpen.

Tea tree olie

Eerder noemden we al Tea tree olie als effectief middel. De combinatie van een vette huid en olie klinkt misschien raar, maar wist je dat dit huidtype tegelijk vochtarm kan zijn? Een natuurlijke gezichtsolie met Tea tree is dan ook perfect geschikt voor de onzuivere huid. Wanneer je deze in de laatste stap van je skincare routine gebruikt, worden de werkzame stoffen uit andere producten nog beter worden opgenomen.

Retinol

Ook retinol kan tegen acne helpen door poriën te ontstoppen en ontstekingen te verminderen. Maar dat is niet het enige: retinol (vitamine A) is door de huidvernieuwende werking ook effectief tegen fijne lijntjes, pigmentvlekken en een doffe, ruwe huidstructuur. Een multifunctionele krachtpatser voor je huid dus! Helaas kent deze stof ook nadelen, typische retinol bijwerkingen zijn huidirritatie en een droge huid. Goed nieuws: wij gebruiken in RetinLift een natuurlijke vorm van retinol. Hiermee profiteer je alleen van de positieve effecten van vitamine A.

Lavendel

Lavendel is een perfect middel om je onrustige huid met puistjes te kalmeren. Veel huidverzorgingsproducten met lavendel bevatten helaas ook ingrediënten die de poriën verstoppen. Daarom adviseren we lavendelwater tegen acne [lavendelwater acne]. Ons lavendelwater zit in een handige spray en is rijk aan actieve componenten die een overmatige talgproductie verminderen. Ideaal als verfrissing tussendoor!

Glycolzuur (AHA) en salicylzuur (BHA)

De fruitzuren salicylzuur en glycolzuur hebben een exfoliërend effect. Salicylzuur verwijdert overtollig talg en dode huidcellen uit verstopte poriën waardoor bacteriën minder kans krijgen om uit te groeien tot een puistje. Glycolzuur stimuleert onder andere de huid om nieuwe cellen aan te maken. Een absolute aanrader voor de acne-gevoelige huid is daarom ons AHA en BHA peeling serum.

Zo kun je puistjes uitknijpen (wanneer je er écht niet vanaf kunt blijven)

Kun je het niet laten om een puistje uit te knijpen, of heb je een gelegenheid waarbij je echt geen afleidend wit kopje op je gezicht wilt hebben? Dat snappen we. En als je het dan toch doet, dan maar beter goed :)

Voor het uitknijpen van puistjes is een natuurlijke gezichtsreiniger de eerste en belangrijkste stap. Breng daarna eventueel een warme doek aan op en rondom het puistje om de poriën te openen. Gebruik vervolgens een steriel hulpmiddel, zoals een kleine naald, om de bovenste laag van de puist voorzichtig door te prikken (schuin insteken). Knijp daarna heel zachtjes rondom de puist zodat het pus eruit kan. Reinig het gebied daarna nogmaals en gebruik een kalmerend middel of een ijsblokje om de zwelling en roodheid te verminderen.

Nu weet je precies wat je het beste kunt doen om puistjes te behandelen. Om het je makkelijker te maken vind je hier al onze beste producten tegen acne. Zo ben je hopelijk snel weer van die vervelende pukkels en mee-eters af!


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.