Wat doet blauw licht met je huid?

Blauw licht huid
Het blauwe licht van computers en telefoon is in ieder geval niet goed voor onze ogen en nachtrust. Maar wat doet blauw licht met je huid?
We zitten gemiddeld meer dan zes uur per dag achter een scherm. En wanneer je voor je werk ook achter een computer zit, is dit nog meer. Als we de geluiden in de media moeten geloven, kan dit naast lichamelijk klachten zorgen voor een ‘screenface’. Dit is schade aan de gezichtshuid, zoals bijvoorbeeld huidveroudering of verkleuringen zoals pigmentvlekken.
Of we ons echt zo druk moeten maken over de schadelijke effecten van blauw licht, valt nog te bezien. Het is natuurlijk altijd goed je huid te beschermen tegen vrije radicalen. Dit doe je bijvoorbeeld met een natuurlijke gezichtsserum. De producten van Flow Cosmetics zijn rijk aan antioxidantrijke ingrediënten. Deze kunnen de negatieve effecten van blue light neutraliseren.
In dit artikel leggen we uit wat blauw licht is en wat dit met je huid doet.

Wat is blauw licht precies?

Je hebt vast wel eens van blauw licht gehoord in combinatie met mobiele apparaten zoals telefoon, tablet of laptop. Het licht van digitale apparaten wordt kunstmatig blauw licht genoemd. Blauw licht (High Energy Visible Light) komt ook voor in een natuurlijke vorm. Hier hebben we dagelijks mee te maken wanneer de nacht overgaat naar de dag. Het zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine wordt afgeremd waardoor je je energieker voelt. Het zorgt voor een goed humeur en hogere productiviteit. De grootste bron van blauw licht waaraan we worden blootgesteld is de zon.

Wat doet blauw licht met je huid?

In vergelijking met de zon is het blauwe licht afkomstig van digitale apparaten en ledverlichting minimaal. Het wordt vooral zorgelijk als je bedenkt dat we de straling zo dicht bij onze huid houden, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons. Ook is dit blauwe licht sterker dan natuurlijke Uv-stralen. Ze zeggen dat het zorgt voor snellere slijtage van de ogen, huidveroudering (zoals rimpels en rimpels onder ogenen huidbeschadiging. Dit komt omdat de stralen een korte golflengte en hoge dosis energie hebben. Ze zijn dus in staat diep in je huid door te dringen.
blauw licht huidveroudering

Is blauw licht schadelijk voor je huid?

Blauw licht in natuurlijke vorm heeft ook positieve effecten. Zoals de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Zonnestralen kunnen je humeur verbeteren en een positieve werking hebben op huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Blauw licht kan zelfs antibacterieel werken. Vandaar dat blauwe lichtlampen worden ingezet bij de behandeling van acne. Echter, alles waar ‘teveel’ voor staat is nooit goed en dit geldt zeker ook voor Uv-straling. Het richt namelijk DNA-schade aan, zorgt voor huidveroudering en kan huidkanker veroorzaken.
Ook kan je blue light verzwakking van de huidbarrière veroorzaken. Een verzwakte huidbarrière wordt vaak geassocieerd met de huidaandoeningen zoals dermatitis perioralis en rosacea.
Er zijn onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan blauw licht dezelfde schadelijke effecten geeft als Uv-straling. Alleen wordt in deze onderzoeken gebruik gemaakt van extreem hoge dosis van dit blauwe licht. Aangezien de hoeveelheid blauw licht die we via schermen op onze huid krijgen meestal minder is dan de dosis daglicht, lijkt dit nog geen directe aanleiding tot zorg. Ook is er in de onderzoeken nog geen relatie gevonden tussen blootstelling aan blauw licht en huidkanker.

Blauw licht en huidveroudering

Zorgt blauw licht nou voor huidveroudering of niet? Zoals genoemd zijn de schadelijke effecten van blauw licht niet te vergelijken met de dosis die we in ons dagelijks leven binnen lijken te krijgen. Hoge dosis blauw licht genereert veel vrije radicalen. Dit zijn dezelfde radicalen die ontstaan bij uv-straling en vervuiling. Deze zorgen op hun beurt weer voor huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken. De kans dat je huid echt verouderd door je dagelijkse portie telefoongebruik lijkt dus nog minimaal. Minimaal of niet, blauw licht kán dus schade aanrichten. Het is altijd belangrijk je huid te beschermen tegen radicalen.
Misschien vind je dit ook interessant: zo kun je pigmentvlekken verwijderen.

Bescherming tegen radicalen, Uv- en blauw licht

Je huid kun je het beste van binnenuit beschermen tegen radicalen die uv-licht en blauw licht kunnen veroorzaken. Dit doe je door het eten van gezonde, onbewerkte en onbespoten voeding. Anti-oxidantrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld blauwe bessen, broccoli, aubergine en granaatappel.
Naast voeding, is het gebruik van de juiste natuurlijke gezichtsverzorging ook erg belangrijk! Gebruik dagelijks beautyproducten met beschermende ingrediënten, zoals antioxidanten, vitamines en filters.

Hierbij een paar product tips om mee te beginnen:

  • Balm to Milk Cleanser. Deze voedende natuurlijke gezichtsreiniger  is geformuleerd met hoogpresterende bestanddelen, waaronder antioxidanten en vitaminen. Naast effectieve reiniging laat deze cleanser waardevolle voedingsstoffen achter op de huid.
  • Biologische gezichtsmisten. Deze hydraterende gezichtssprays zijn rijk aan antioxidanten en beschermende ingrediënten. Ze kunnen vrije radicalen neutraliseren.
  • Lingonberry Bright Masker. Dit masker gezicht is een samenstelling van fruit enzymen van papaja (papaïne) en ananas (bromelaïne). Deze ingrediënten exfoliëren het huidoppervlak zachtjes zodat de natuurlijke beschermlaag behouden blijft. Vitamine C en antioxidanten bieden sterke bescherming tegen oxidatieve stress. Ben je fan van een serum peelings? Kies dan Aha & Bha peeling serum. Dit product is ook rijk aan actieve ingrediënten, beschermt en geeft een zachte peeling voor je gezicht.
  • Hyaluron & Probiotics. Het volledig natuurlijke Hyaluron & Probiotics Serum maakt de huid voelbaar steviger en gladder al na het eerste gebruik. Hyaluronzuur houdt de huid gehydrateerd en stralend, brengt de huid in evenwicht en voorkomt het ontstaan van huidproblemen. Probiotica verbetert onder andere de barrièrefunctie van de huid door de celvernieuwing te verbeteren. Een gezonde en goed behandelde huid beschermt beter tegen radicalen uit de omgeving zoals van blauw licht.
  • Perfecting Mineral Base. Het ingrediënt zinkoxide werkt bijvoorbeeld als filter dat blauw licht tegenhoudt. Als je make-up gebruikt, kies dan een duurzame make-up producten in je routine. Ze bevatten zinkoxide en filteren schadelijke stralen van je scherm af.
creme bescherming tegen blauw licht
Verder kun je voor je smartphone een beschermlaagje gebruiken met blauwlichtfilter. Op de meeste mobiele apparaten kun je je scherm op ‘nachtmodus’ zetten. Hierdoor wordt het blauwe licht onderdrukt door een gele gloed. Dit licht is beter voor je huid en ogen. Tenslotte; gun jezelf, je ogen én je huid wat rust en leg je telefoon eens wat vaker aan de kant.

Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.