Wat te doen bij droge en schrale handen

Soms pijnlijke, droge en schrale handen is een typische winterkwaal. Nu het gure herfstweer in aantocht is, kan dit droge handen veroorzaken of verergeren. Ook het vele wassen en desinfecteren tijdens de coronacrisis vraagt veel van de huid op onze handen. Dit kan leiden tot een droge huid en zelfs hand eczeem. Een droge huid is onprettig, ziet er niet mooi uit en geeft een vervelend, trekkerig gevoel. Je hoeft hier niet langer mee rond te lopen want er is iets te doen aan droge en schrale (corona)handen. Wat zijn droge handen, hoe komt het en wat helpt bij droge handen? Lees verder!

Wat zijn droge handen?

Droge handen herken je aan een gerimpelde, schrale huid en trekkerig gevoel. Dit wordt erger bij vaak wassen, droge lucht en na het douchen of baden. Andere symptomen zijn:
  • Ruwe en pijnlijke huid
  • Scheurtjes, barstjes of kloven
  • Rode vlekken
  • Schilfers of vervelling
  • Jeuk

Hoe ontstaan droge handen?

Droge handen ontstaan doordat de huidoppervlakte van je handen teveel te verduren krijgt. Onze handen hebben een andere huidstructuur dan de rest van ons lichaam. De binnenkant van de hand bestaat vooral uit vettig en verbindend weefsel, zoals collageen en elastine. De huid aan de buitenkant van je hand is dun en gevoelig, heeft vrijwel geen vettig weefsel en weinig talgklieren. Droge handen kunnen veroorzaakt of verergerd worden door externe en interne invloeden. Vaak gaat het om een combinatie hiervan.

Externe oorzaken van droge handen: 

  • Weersomstandigheden; zoals zon, temperatuurschommelingen en guur weer.
  • Droge lucht, bijvoorbeeld door verwarming of airco.
  • Verkeerde huidverzorging, zoals zeep die je huid uitdroogt of crèmes met agressieve, uitdrogende ingrediënten
  • Vaak wassen en desinfectie middelen
  • Handenarbeid; wanneer je huid tegen iets aan schuurt
  • Chemicaliën, zoals bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen

Interne oorzaken van droge handen:

  • Een ongezond voedingspatroon
  • Te weinig vochtinname
  • Stress
  • Huidveroudering
  • Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis

Welke verzorging helpt bij droge handen?

Goed verzorgde handen zijn een belangrijk visitekaartje. En waar zouden we zijn zonder onze handen? We gebruiken ze zo vaak dat een goede verzorging onmisbaar is. De verzorging van je handen begint bij een milde en natuurlijke zeep. Je hebt echt geen agressieve, synthetische producten nodig om je handen schoon te maken. Dit haalt namelijk een deel van het natuurlijke vet van je huid op je handen af. Daarmee dus ook de goede bacteriën en het beschermlaagje. Daarnaast is hydratatie en bescherming met een natuurlijke body butter tegen droge handen erg belangrijk. Zonder beschermlaag ben je gevoeliger voor (Covid-19) infecties.

natuurlijke zeep tegen droge handen

Natuurlijke zepen

Zalf tegen pijnlijke droge handen

Propolis zalf staat bekend om zijn antibacteriële en genezende eigenschappen, en het kan inderdaad nuttig zijn bij het behandelen van droge en pijnlijke handen. Propolis versterkt de barrièrefunctie en vermindert jeuk, huidirritatie en ontstekingen.

Ideaal als droge handen crème: natuurlijke body butter

Droge handen hebben een verzorgende en beschermende vette crème nodig. Een natuurlijke body butter is hier erg geschikt voor. Dit voelt niet zo plakkerig en vet aan op je handen zoals bijvoorbeeld olijfolie. Natuurlijke body butter Hennep is een perfect mengsel van huidvoedende stoffen zoals omega-3, -6 en -9 vetzuren en vitamine C en E die samen met biologische sheaboter je handen verzachten, repareren én beschermen. Makkelijk mee te nemen in je handtas. Bij extreem droge handen kun je deze ‘s avonds insmeren met de intensief voedende hemp butter, trek dunne katoenen handschoentjes aan en ga ermee slapen. De volgende ochtend zijn je handen weer zacht en soepel!

vette droge handen crème

Body butter creme

Scrub tegen schilfertjes bij droge handen

Ondanks een goede verzorging toch last van droge handen? Scrub je handen met een milde en natuurlijke body scrub. De scrub verwijderd dode huidcellen en losse velletjes op je handen. Wanneer je dit regelmatig doet, wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd. De natuurlijke scrubcrèmes van Flow verwijderen dode huidcellen zoals losse velletjes en schilfers zonder de huid op je handen te beschadigen. Ze bevatten hydraterende en verzorgende biologische sheabutter en biologische kokosolie. Gecombineerd met authentieke aromatherapie en edelstenen, die de energieën van het lichaam in balans brengen. Als je een erg gevoelig huid hebt dan kun je het scrubben beter niet te vaak doen.

scrub handen tegen schilfers

Natuurlijke body scrubs

Zes tips voor (extreem) droge handen

Meestal is een extreem droge huid relatief makkelijk te verhelpen met een goede verzorging en onderstaande tips. Mochten je handen toch droger worden en blijft het aanhouden, neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog. Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen of last heb van een onderliggende huidklacht. Zoals bijvoorbeeld eczeem of atopische dermatitis. Onze natuurlijke body butter Hennep is speciaal ontwikkeld voor de behoefte van de droge en atopische huid en is zelfs geschikt als handcrème bij eczeem.

1. Was je handen met natuurlijke zeep

Gebruik bij het wassen van je handen een natuurlijke zeep om huidirritatie zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik lauwwarm water in plaats van warm of heet water.

2. Smeren, smeren en nog eens smeren

De droge huid moet gevoed en beschermd worden. Met een natuurlijke en effectieve vette crème geef je je handen de verzorging die ze nodig hebben. Om corona besmetting te voorkomen is het belangrijk dat we vaak onze handen wassen. Smeer ze na elke wasbeurt direct weer in.

3. Draag handschoenen

Bescherm je handen met handschoenen. Als je met koud weer naar buiten gaat maar ook bijvoorbeeld rubberen handschoenen bij gebruik van schoonmaakmiddelen.

4. Goed drogen

Vermijd hete luchtdrogers die je op openbare toiletten tegenkomt. Deze kunnen je handen flink uitdrogen. Je kunt verder beter je handen droog deppen in plaats van wrijven.

5. Drink voldoende water

Hydrateer je huid niet alleen van buiten maar ook van binnen door veel te drinken. En dan natuurlijk geen alcoholische dranken of koffie want dit droogt juist meer uit.

6. Luchtvochtige omgeving

Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je huis, bijvoorbeeld door de ramen dagelijks tegenover elkaar open te zetten of een bakje water op de verwarming te zetten. Dit helpt tegen droge lucht.

In deze corona tijd wordt desinfectiemiddel volop gebruikt om besmetting via de handen tegen te gaan. Deze middelen bevatten in de meeste gevallen alcohol. Dit droogt je huid op je handen nog meer uit en beschadigt je natuurlijke huidbarrière. Vooral wanneer je werkzaam bent in de zorg, kom je hier niet onder uit. Lees dan ook deze tips speciaal voor zorgprofessionals over wat te doen bij droge handen of handeczeem.

eczeem handen

Meer lezen

Misschien vind je deze blog ook interessant!

eczeem gezicht

Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.