Tea tree olie werking: 7 toepassingen op de huid

Tea tree olie werking

De bijzondere Tea tree olie werking is tegenwoordig niet meer weg te denken als therapeutisch en cosmetisch middel. Deze etherische olie heeft een sterke antiseptische werking en de superkracht om op positieve manier bacteriën van de huid te verwijderen. In huidverzorging wordt het daarom vooral gebruikt als natuurlijk middel tegen acne. Maar dat is zeker niet het enige waarvoor de werking van Tea tree olie gebruikt kan worden!

Echte Tea tree oil is een goudgele wonderolie die wordt gewonnen uit de naalden van de Melaleuca Alternifolia. Ook wel de theeboom genoemd. Vandaar dat je ook wel de naam ‘theeboomolie’ tegen komt. Iets verwarrend, want het heeft namelijk niks met thee te maken :).

Waar is Tea tree olie goed voor en waarvoor kun je het allemaal gebruiken? Etherische Tea tree oil kent bij elkaar wel meer dan 100 verschillende toepassingen, van natuurlijke luchtzuiveraar, remedie bij verkoudheid, huismiddel tot effectief ingrediënt in aromatherapie. We houden het in dit artikel bij de werking van Tea tree olie op de huid. Als effectief en natuurlijk middel tegen onder andere puistjes, ontstekingen, wondjes, schimmelinfectie, insectenbeten en zelfs een koortslip.

Na het lezen weet je alles over de werking van Tea tree etherische olie!

Tea tree olie werking

De multifunctionele werking van Tea tree olie

De werking van Tea tree olie kent vele voordelen, vooral voor de huid. Er zijn allerlei redenen waardoor het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid uit balans raakt. Hierdoor is deze meer vatbaar voor bacteriën en schimmels. En dat zorgt vervolgens weer sneller voor huidproblemen zoals irritaties, jeuk, roodheid, acne, en wondjes. Pure Tea tree etherische olie is een effectief en natuurlijk middel om je huid weer tot rust te brengen. Dit geldt voor ontstekingen, puistjes en schimmelinfecties maar ook roodheid kan zichtbaar afnemen. Daarbij is de ouder wordende huid gebaat bij een regelmatige behandeling met tea tree olie vanwege het anti-aging effect.

Waar is Tea tree olie goed voor? De eigenschappen van Tea tree etherische olie:

 • Een natuurlijk middel tegen acne vanwege de antibacteriële werking.
 • Tea tree is ontstekingsremmend en gaat zwelling tegen.
 • Helpt het herstellend vermogen van de huid.
 • Vermindert irritaties.
 • Werkt actief tegen overtollige oliën.
 • Bestrijdt huidveroudering door de aanwezigheid van antioxidanten.
 • Tea tree heeft een schimmeldodende werking.
 • Is een natuurlijke insecticide en werkt verlichtend bij beten en prikken.
 • Tea tree oil staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en wordt vaak gebruikt om verstopte poriën te behandelen.

Waar is Tea tree olie goed voor?

Ook profiteren van Tea tree als uniek natuurmiddel? Je kunt hier gelijk je pure en biologische Tea tree oil kopen of lees eerst verder over waarvoor je de Tea tree olie werking precies kunt gebruiken.

7 toepassingen van Tea tree olie

Hieronder de toepassingen voor de huid waarbij de werking van Tea tree olie perfect tot zijn recht komt. Lees ook: hoe gebruik je Tea tree olie?

 1. Werking Tea tree olie gezicht

De Australische Aboriginals ontdekten al minstens eeuwen geleden de heilzame werking van de bladeren van de ‘theeboom’. Ze gebruikten deze voor het behandelen van verschillende huidaandoeningen waaronder in het gezicht. De werkzame stoffen in Tea tree olie zijn onder andere terpineen (terpineen 4-ol), alfa pineen en alpha-terpineol. Stuk voor stuk krachtige en helende ingrediënten die ideaal zijn voor natuurlijke gezichtsverzorging.

Tip: Tea tree oil gezicht, droge olie met Tea tree. Deze antibacteriële gezichtsolie met vitamines, antioxidanten en waardevolle omega-vetzuren balanceert de talgproductie van de vette huid en helpt deze elastisch te houden.

Tea tree olie gezicht

 

 1. Gezichtsreiniger met Tea tree

Tea tree is een perfecte gezichtsreiniger voor je gezicht door de antibacteriële werking. Je kunt de reiniger zelf maken door het mengen in een verhouding van 6 druppels olie op 1 liter water. Veel makkelijker en veiliger is een Tea tree facewash. Een echte aanrader is onze Detox zeep - gezichtsreiniger met Tea tree & Charcoal. De combinatie met onder andere actieve houtskool maakt van deze gezichtszeep een effectieve en diepe reiniger, zonder de huid uit te drogen. Geschikt voor gezicht én lichaam.

Gezichtsreiniger met tea tree

 

 1. Tea tree olie tegen acne en ontstekingen

Tea tree etherische olie werkt niet alleen actief tegen vuil, ook heeft het een ontstekingsremmende werking. Daarom is het zoals eerder genoemd dé remedie tegen puistjes en ontstekingen, zoals bij een acne huid. Behandel (steen)puisten of pukkels door een druppel tea tree olie op een nat wattenstaafje. Breng dit vervolgens aan op de puistjes. Voor het snelste resultaat doe je dit 3x per dag.

 1. Werking Tea tree olie schimmelinfecties

Door de schimmeldodende werking van Tea tree is het ook goed te gebruiken bij schimmelinfecties op de huid zoals voetschimmel. Ook nagels zijn gebaat bij een regelmatige behandeling met de etherische theeboomolie. Het voorkomt zo de vorming van een kalknagel (schimmelnagel). Druppel bij nagelinfecties enkele druppels tea tree oil voorzichtig op de nagel en laat vervolgens intrekken. Doe dit twee keer per dag voor het beste resultaat.

 1. Tea tree shampoo voor een vette hoofdhuid

Theeboom olie is geschikt voor biologische haarverzorging. Een shampoo bar voor vet haar met Tea tree olie is diep reinigend en brengt de talgproductie van je hoofdhuid in evenwicht. Hierdoor wordt je haar minder snel vet. Daarbij bestrijdt het bacteriën en schimmels die voor roos en schilfers kunnen zorgen.

 1. Als etherische olie bij een koortslip

Help een koortslip! Goed nieuws; etherische Tea tree olie zou kunnen helpen bij de behandeling van een koortslip. Begin met een verdunde oplossing, zoals met Arganolie. Wanneer je lip de Tea tree goed verdraagt, kun je het steeds een beetje meer opbouwen. Dep de aangedane plekken op de koortslip minimaal 3x per dag aan.

 1. Tea tree bij wondjes

Pure Tea tree olie wordt niet voor niks ook wel dé EHBO-olie genoemd. Het is namelijk een goed middel voor de behandeling van kleine (snij)wondjes. Het desinfecteert de wond en zorgt voor een sneller herstel. Gebruik zo snel mogelijk na het oplopen 1 druppel Tea tree op het wondje. Bij een iets grotere schaafwond kun je gebruik maken van een steriel gaasje. Grote of diepe wonden moeten natuurlijk altijd door een arts worden behandeld.

 

pure tea tree olie

 

Heb je vragen over de werking van Tea tree voor jouw gezicht, haar, nagel of huid? Of twijfel je over de bijwerkingen van Tea tree olie? Neem gerust contact op met onze professionals! Wij helpen je graag verder bij de beste behandeling met Tea tree oil.

Meer weten over essentiële oliën? Lees ook: De beste etherische oliën en hun werking.


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.