Pure etherische olie

Pure etherische olie

De beste pure etherische olie is biologisch en onverdund. Niet alleen dragen essentiële oliën positief bij aan geweldige huidresultaten, ze hebben een heilzame holistische werking op lichaam én geest. Helaas zijn er veel soorten oliën die als puur of natuurlijk worden verkocht maar dit in werkelijkheid niet zijn. Hoe komt dit en hoe herken je echte 100% pure etherische oliën?

Wat is pure etherische olie?

Etherische oliën zijn plantextracten die vrij makkelijk verdampen. Ze zijn vloeibaar en hebben een heerlijke aromatische geur. Etherische olie wordt ook wel essentiële olie genoemd. Andere namen zijn vluchtige olie, extract olie en het Engelse ‘essential oil’. 100% pure etherische olie staat bekend om haar geneeskrachtige en heilzame werking. Zo hebben pure etherische oliën een zuiverende, kalmerende of herstellende werking op lichaam en geest. 

100% pure Tea Tree olie is de meest bekende etherische olie in cosmeticaproducten. Deze geneeskrachtige essentiële olie staat bekend om de antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Vandaar dat Tea tree olie erg geschikt is voor gebruik bij acne producten, wonden en schimmelinfecties.

Pure etherische olie

Lees ook: de beste etherische oliën en hun werking.

Hoe wordt essentiële olie gemaakt

Pure olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie. De stoom wordt eerst door de geurende en olierijke plantdelen geleidt. Na het afkoelen ontstaat er condens waarbij de olie vervolgens wordt gescheiden van het water. Om etherische olie uit de schil van bijvoorbeeld citrusvruchten te krijgen, wordt een persmethode gebruikt. Zoals bijvoorbeeld 100% pure etherische olie citroen of sinaasappel olie. Door het persen komen etherische olie en water vrij. De olie drijft bovenop het water en de pure olie wordt gebruikt voor essentiële olie en in aromatherapie

Hoe herken je echte, pure etherische olie?

Wanneer je echt en pure etherische olie wilt kopen dan verwacht je natuurlijk geen namaak. De term “etherische olie” is niet wettelijk beschermd en heeft geen officiële kwaliteitseisen. Dat betekent dat elk product, dus ook een synthetische geurstof in principe als “etherische olie” mag worden verkocht. Zelfs als 100% puur en natuurlijk terwijl de olie synthetische toevoegingen bevat. Dit heeft als gevolg dat er in de markt helaas veel geknoeid wordt met de oliën die worden verkocht als “echte” etherische olie.

Gelukkig zijn er steeds meer onafhankelijke instituten die beschikken over de meest moderne (en dure) technieken om bewuste of onbewuste vervalsing van een olie te ontdekken. Zelfs voor een kenner is het best lastig om echt, pure etherische olie te herkennen. Er zijn wel een paar aandachtspunten waar je op kunt letten wanneer je etherische olie wilt kopen.

1. Pure etherische olie is kostbaar

Voor echte etherische olie zijn veel grondstoffen nodig om tot een puur product te komen. Zoals de hoeveelheid biologische lavendel voor het maken van lavendelolie. Doordat pure plantolie een kostbaar product is, herken je echte olie daarom vooral aan de prijs. Een goedkope essentiele olie kan geen pure olie zijn, het is namelijk een kostbaar product. Maar laat je niet misleiden, ook duurdere essentiele oliën kunnen synthetische toevoegingen bevatten.

2. Biologisch, natuurlijk en onverdund

Een pure etherische olie is onverdund. Vaak worden aan etherische oliën goedkopere olie of andere bestandsdelen zoals synthetische geurstoffen toegevoegd. Kies voor een biologische etherische olie, hierbij kun je er in ieder geval van uitgaan dat het product geen resten van pesticiden bevat. Let ook op de term “natuuridentiek”; dit zegt namelijk niks over hoe natuurlijk het product is. Het geeft alleen aan dat de chemische (synthetische) samenstelling precies lijkt op het natuurlijke product. Maar dus nog steeds synthetisch.

3. Betrouwbare herkomst en productie

Kies voor pure en biologische etherische olie van een betrouwbare leverancier. Bekijk of het product toevoegingen zoals alcohol bevat. Dan weet je namelijk gelijk dat het om een aangelengde en verdunde olie gaat. Check daarbij de vermelding van de botanische naam. Deze geeft aan uit welke plant de olie is gewonnen.

Eucalyptus olie kan bijvoorbeeld uit meerdere soorten Eucalyptus bomen worden gemaakt. Onze Eucalyptus olie wordt gewonnen uit de Eucalyptus Globulus. Maar Eucalyptus olie kan ook gewonnen worden uit de Eucalyptus Radiata. Pure lavendelolie komt uit de Lavandula Angustifolia komt in plaats van haar goedkopere zusje Lavendin. Deze laatste wordt vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen. Deze stoffen hebben niet dezelfde bioactiviteit die je wilt voor het effect van de olie op je lichaam.

De beste etherische olie kopen

De beste etherische olie is natuurzuiver, geconcenteerd en bovendien puur. Dit is belangrijk omdat je alleen zo optimaal gebruik kunt maken van alle voordelen die de olie biedt. Zoals de meest hydraterende, voedende en anti ageing eigenschappen. Iedere olie die niet 100% zuiver is, is belastend voor je huid. Dit komt doordat onnatuurlijke stoffen door je lichaam verwerkt en afgevoerd moeten worden. Van een geconcentreerde olie heb je bovendien maar heel weinig van nodig. Onze essentiële oliën gaan wel 400 tot 500 keer mee! Twijfel je over de beste etherische olie? Dan zit je met het kopen van 100% pure olie, zoals etherische oliën van Flow Cosmetics altijd goed. Al onze krachtige oliën worden duurzaam geproduceerd en verpakt in kleine, recyclebare flesjes.

 

Etherische olie bestellen

De beste pure etherische olie

Biologisch, koudgeperst en onverdund

Ontdek hier ons assortiment