De beste biologische haarverzorging; producten en ingrediënten

beste biologische haarverzorging

Ook fan van natuurlijke en duurzame producten, of wil je proberen wat de beste biologische haarverzorging voor jouw lokken kan doen? Dan vertellen wij je welke producten en ingrediënten niet in je badkamerkastje mogen ontbreken en waarom.

Lees verder voor antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe herken je de beste biologische haarverzorging?
  • Welke ingrediënten zijn goed voor je haar - en welke juist niet?
  • Waarom zou je kiezen voor biologische haarverzorging?
  • Wat is een goede natuurlijke shampoo?

Hoe herken je de beste biologische haarverzorging?

Algemene vuistregel voor het herkennen van de beste haarverzorging is; “less is more”. Oftewel, hoe simpeler de INCI (ingrediëntenlijst) van het haarproduct, des te beter.

De beste biologische haarverzorging bestaat uit een 100% natuurlijke én effectieve samenstelling. Maar niet minder belangrijk; kies vooral voor producten die passen bij jouw haar en hoofdhuid. Zoals een shampoo voor krullen of speciale natuurlijke shampoo tegen haaruitval. Wist je dat het gebruik van een sterk werkend (synthetisch) haarproduct vaak de grootste boosdoener is van dunner haar? Ze beschadigen het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid waardoor je eerder haren verliest. Kies daarom ook altijd voor een milde samenstelling. Verderop lees je meer over de voordelen van de beste biologische haarverzorging.

Welke ingrediënten zijn goed voor je haar? (en welke juist niet)

Bij Flow Cosmetics kiezen we alleen voor natuurlijke en pure bestanddelen, zonder synthetische toevoegingen. Alhoewel deze laatste zeker voor goede korte termijn resultaten kunnen zorgen, doen ze op de lange termijn weinig goeds voor je haar en hoofdhuid.

Dit zijn 7 ingrediënten waarvan we vinden dat ze absoluut thuishoren in de beste biologische haarverzorging!

  • Appelazijn
  • Bier & haver proteïne
  • Hennepolie
  • Tea Tree
  • Rhassoul klei
  • Kokosolie
  • Arganolie

Deze bestanddelen vertegenwoordigen precies dat wat Moeder Natuur voor je haar en hoofdhuid kan doen ♥

Biologische haarproducten

1. Appelazijn voor je haar én hoofdhuid

Appelazijn is misschien niet het eerste ingrediënt waaraan je denkt bij de behandeling van je haar, maar we hebben deze bewust op nummer 1 gezet. Niet alleen zijn de eigenschappen ideaal voor een lichte reiniging, zacht haar en een mooie glans. Ook is appelazijn goed voor de hoofdhuid. Het herstelt de pH-waarde waardoor het perfect werkt tegen een vette of jeukende hoofdhuid. Je kunt zelf een mengsel maken van natuurlijk appelazijn met water of nog makkelijker kies je voor Flow appelazijn haarspoeling. Aangevuld met helende kruiden maakt het een combinatie van eeuwenoude natuurlijke wijsheid met de kennis van nu. Maak je geen zorgen over de geur van appelazijn; deze is na het drogen gelijk vervlogen.

Lees hier waarvoor en hoe je appelazijn voor het haar kunt gebruiken.

2. Bier & haver proteïne voor fijn & dun haar

Proteïne van haver poeder en biologisch bier is een rijke bron van vitamine B. Haarproducten met deze ingrediënten verbeteren het vochtgehalte van het haar en creëren een gezonde sterke structuur. Heb je dun of fijn haar, probeer dan zeker onze biologische bier shampoo voor een volumineuze en gezonde look. Daarnaast stimuleert het de natuurlijke haargroei en voorkomt haaruitval.

3. Hennep olie tegen een droge en geïrriteerde hoofdhuid

Hennep olie is rijk aan vetzuren die perfect zijn voor een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Samen met andere natuurlijke ingrediënten, zoals kalmerende brandnetel, reinigende en balancerende actieve kool, maken ze de beste biologische shampoo voor problemen zoals hoofdhuid eczeem. Het voorkomt en verzorgt de droge huid met schilfers, jeuk, roos of eczeem. Door het balancerende en kalmerende effect verbetert niet alleen de hoofdhuid, maar ook je haar na elk gebruik!

Biologische hennepolie

4. Tea Tree als natuurlijk middel tegen vet haar

Tea Tree is vooral bekend als middel voor een acne behandeling thuis. Maar wist je dat dit ook perfect werkt om vet haar op een natuurlijke manier fris en zacht te maken? Haar (en eigenlijk de hoofdhuid) die snel vettig wordt, heeft antibacteriële en balancerende verzorgingsproducten nodig. Precies de eigenschappen van biologische Tea Tree in een shampoo bar! Dit ingrediënt heeft namelijk het vermogen om overmatige talgproductie te balanceren en verbetert de algehele gezondheid van de huid. Met als resultaat fris haar dat minder snel vet wordt!

Biologische tea tree

5. Rhassoul klei bij een (extreem) gevoelige hoofdhuid

Onze Rhassoul klei shampoo met Himalaya zout is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. Deze geurloze zeepbar met verzorgende biologische oliën kan gebruikt worden voor het hele lichaam. Het doet vooral wonderen voor (hoofd)huidproblemen zoals de atopische huid. Flow Rhassoul clay shampoo bar wast het haar zacht, laat waardevolle voedingsstoffen achter en helpt vocht aan de hoofdhuid te binden. En is dus ook erg geschikt voor de droge huid en zelfs als natuurlijke baby shampoo.  

Rhassoul shampoo

Rhassoul shampoo bar voor gevoelige hoofdhuid.

6. Kokosolie voor natuurlijke en intensieve voeding van het haar

Bestanddelen van de kokosnoot zijn zeker geen onbekend ingrediënt in de beste biologische haarverzorging. Kokosolie voedt intensief en laat het haar prachtig glanzen. Het maakt je lokken zachter, gezonder en dikker. Flow Coconut Milk kan gebruikt worden als intensief voedende conditioner of natuurlijk haarmasker. Geschikt voor grof, beschadigd en droog haar. Het geeft glans, beschermt en vermindert gespleten haarpunten.

Krullen

Ben je gezegend met een bos krullen? Je kunt ook een beetje pure kokosolie (uit je keukenkastje) in de droge punten kneden, alleen het nadeel hiervan is dat je haar sneller vet en zwaarder wordt. Bekijk hier ook onze beste natuurlijke producten voor krullend haar.

7. Arganolie; het vloeibare goud voor huid & haar

Koudgeperste arganolie staat bekend om de verzorgende en zelfs geneeskrachtige eigenschappen voor haar & huid. Dit is dan ook de reden waarom het ook wel het ‘vloeibare goud’ wordt genoemd. Biologische arganolie verzacht, herstelt en werkt bevorderend voor de elasticiteit van zowel de huid als het haar. Ideaal voor de behandeling van pluizig of statisch haar en droge haarpunten! Wist je dat arganolie ook gebruikt kan worden als gezichtsverzorging mannen (baardolie) of voor de natuurlijke curly girl methode?

Deze ingrediënten horen niet thuis in de beste biologische haarverzorging

Ook al horen synthetische ingrediënten wat ons betreft niet thuis in de beste biologische haarverzorging; ze kunnen wel effectief zijn. Maar ze geven geen voeding aan het haar. Voor natuurlijke langetermijnresultaten gun je je haar daarom de beste biologische voedingsstoffen. Onderstaande ingrediënten kun je beter vermijden, omdat ze belastend kunnen zijn voor je hoofdhuid of het milieu.

Let op; deze bestanddelen worden vaak in alternatieve benamingen gebruikt, zodat ze niet als zodanig te herkennen zijn. Eerlijke merken van biologische haarverzorging zullen trots zijn op hun producten en volledig transparant over de samenstelling.

  • Sulfaten; SLS en SLES worden veel gebruikt in haarproducten zoals shampoos. De reden hiervan is simpel. Het is een goedkope manier om effectief vet en vuil te verwijderen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat producten schuimen. Het probleem is alleen dat ze een veel te agressieve werking hebben waardoor ze op lange termijn je hoofdhuid irriteren en het haar beschadigen. Kies daarom altijd voor een shampoo zonder sulfaten.
  • Parabenen; er is veel discussie over de veiligheid van deze conserveermiddelen. Alhoewel steeds meer onderzoek verschillende gezondheidsrisico’s aantoont, worden parabenen in een minimale hoeveelheid veilig geacht. Maar wanneer je veel producten met een minimale hoeveelheid parabenen gebruikt, dan kun je je afvragen of je dit risico wilt lopen. Wanneer je kiest voor biologische haarverzorging zonder parabenen let dan wel op of het geen andere synthetische conserveermiddelen bevat. Deze zorgen er op goedkope manier voor dat een product langer houdbaar blijft. Maar wij bewijzen met onze beste biologische haarverzorging dat er veel betere (en gezondere) alternatieven zijn!
  • Siliconen maken je haar superzacht. Maar door een shampoo of conditioner met siliconen, gaat je natuurlijke haarvolume letterlijk ‘down the drain’. Daarbij kunnen voedingsstoffen waar je haar juist blij van wordt, minder goed doordringen. Ze verstoren ook nog eens je natuurlijke talgproductie en dat kan zorgen voor een droge of juist vette huid (en dus haar). Daarbij zijn siliconen als vloeibaar plastic allesbehalve eco-friendly. Ze spoelen net als andere microplastics zo via je doucheputje de natuur in. Vermijd siliconen daarom niet alleen voor je haar, ook voor het milieu!
  • Synthetische parfums; eerlijk is eerlijk - parfums zorgen voor de heerlijkste geuren. Tegelijk beschadigen ze je haar en kunnen ze je (hoofd)huid irriteren en uit balans halen. Net als alcohol overigens. Etherische oliën zijn een veel beter alternatief! Je kunt deze ook zelf toevoegen aan je biologische haarverzorging. Neem vooral eens een kijkje in ons assortiment aromatherapie producten.

Waarom zou je kiezen voor biologische haarverzorging?

Een gezonde hoofdhuid is de basis voor gezond en natuurlijk glanzend haar. Wanneer de huidbarrière op je hoofd goed werkt, beschermt deze van nature uitstekend tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarbij is die goed in staat voedingsstoffen op te nemen en vocht vast te houden. De beste biologische haarproducten reinigen daarom mild en respecteren de natuurlijke balans van je (hoofd)huid.

De tegenhangers van biologische haarproducten zorgen op de lange termijn voor droog, slap haar en beschadigen je hoofdhuid. Oftewel, je komt in een negatieve spiraal terecht waarbij je steeds meer producten nodig om je haar (aan de buitenkant) mooi te houden. Eigenlijk is dit helaas een hele slimme marketing truc. De waarheid van de beste biologische haarverzorging is dat je haar juist steeds meer natuurlijke glans en volume krijgt. Zelfs stylingproducten worden overbodig!

Wat is een goede natuurlijke shampoo?

De basis van biologische haarverzorging is natuurlijk je shampoo. Welke shampoo is 100% natuurlijk? Een biologische shampoobar! Onze biologische shampoo bars halen vuil en chemicaliën op een natuurlijke manier uit je haar. Het resultaat is een gezond uitziende en sterkere haarstructuur. En het is nog eens beter voor je hoofdhuid. Maar dat zijn niet de enige voordelen; met een shampoobar doe je veel langer dan een flesvariant, het is milieuvriendelijker en door het compacte formaat kun je het makkelijk meenemen.

Goede natuurlijke shampoo

Ontdek zelf de beste biologische haarverzorging producten

Bekijk hier ons complete aanbod natuurlijke haarverzorging.