Huidirritatie door mondkapje voorkomen en verhelpen

Maskne behandelen
We komen er niet onderuit, het dragen van een mondkapje is onderdeel van ‘het nieuwe normaal’ en op steeds meer plekken verplicht. Het langdurig dragen van een mondkapje kan huidirritatie of uitslag rond de mond veroorzaken. Het gaat dan vooral om rode of droge plekjes en onzuiverheden zoals puistjes en pukkels.
Huidirritatie
Huidirritatie is natuurlijk veel minder erg dan Corona, maar het is prettig als je huidproblemen voor kunt zijn. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Of je het mondkapje nou langdurig door je werk of reizen moet dragen, of even naar de winkel gaat. Het is slim je huidverzorging en cosmetica producten hierop aan te passen. In dit artikel vertellen we wat je kunt doen om huidirritatie door een mondkapje te verhelpen én voorkomen.
Huidirritatie door mondkapjes wordt ook wel maskne genoemd. Maskne ontstaat door verschillende factoren dan bijvoorbeeld dermatitis perioralis of eczeem op het gezicht. Ze zijn alle drie vervelende huidaandoeningen, maar met de juiste verzorging kan je er vanaf komen.

Waarom huidirritatie door het dragen van een mondkapje?

Het maakt niet uit wat voor huidtype je hebt. Je kunt klachten krijgen van het gebruik van een mondkapDoor je eigen adem wordt het warm en vochtig onder het mondkapje. In deze omgeving kunnen microbiomen, die er normaal voor zorgen dat de huid gezond en resistent blijft, hun werk niet goed doen. De natuurlijke oliën van je huid worden door het mondkapje namelijk opgenomen. Ook kan de huid kan niet goed ademen en dit is een ideale situatie voor huidirritaties. Helemaal als je al een gevoelige huid hebt. Mensen met een acnegevoelige huid krijgen snel extra pukkels en puistjes. Dit komt omdat zweet, talg en kooldioxide zicht opstapelen onder het masker waardoor poriën verstoppen. Daarbij veroorzaakt het schuren van een masker extra jeuk, irritatie of rode plekjes op de huid. Als je een acne gevoelige huid hebt, lees dan ook ons artikel over acne behandeling thuis.
Huidproblemen door een mondkapje komen vooral voor rond plekken waar je het masker draagt: mond, wangen en kin. Kom je er niet onderuit om langdurig een mondkapje te dragen? Geen paniek! Met wat kleine aanpassingen in je huidverzorging kun je deze vervelende huidirritatie verlichten én voorkomen.
Puistjes

Van droge huid tot Maskne

Wanneer je snel last hebt van een droge huid of clownseczeem kan een mondkapje dit verergeren. Puistjes en pukkels die ontstaan door het dragen van mondkapjes komt sinds de Corona zo vaak voor dat er een naam voor is: Maskne. Dit is acne dat veroorzaakt of verergerd wordt door het dragen van een masker. Maskne is natuurlijke geen echte acne. Dit huidprobleem kan goed worden voorkomen door het reinigen en beschermen van je huid met doelgerichte biologische gezichtsverzorging.

Droge huid
Bij alle vormen van huidirritatie is het belangrijk op een juiste manier om te gaan met het mondkapje en verzorging van de huid. Hoe? Dat lees je in onderstaande tips.

5 tips om huidirritatie door een mondkapje te behandelen

Zo verlicht en voorkom je huidproblemen door het dragen van een mondkapje
1. Let op het materiaal van het mondkapje
Het is lastig te zeggen welk masker het meest geschikt is. Als je voor een stof kiest dat huidproblemen voorkomt, hoeft dit niet het beste mondkapje te zijn dat beschermd tegen Corona. Los van de discussie of een mondkapje überhaupt beschermd tegen virussen. Een mondkapje met een luchtige stof zoals satijn, zijde of 100% katoen is de beste keus voor je huid. Wegwerpmaskers kun je maar 1 keer gebruiken, dus deze moet je na het dragen ook echt niet weer gebruiken.
Stoffenmaskers zijn niet alleen ecologisch. Sommige van onze klanten melden dat het gebruik van hun rode wangen vermindert (ten opzichte van het gebruik van wegwerp maskers).
2. Was je mondkapje regelmatig
Het meest duurzaam is een mondkapje te kopen die je kunt hergebruiken. Maar dan is het wel belangrijk dat je deze goed schoonhoudt. De stof van herbruikbare maskers is vaak wat dikker waardoor de lucht onder het mondkapje warmer en vochtiger blijft en het vuil makkelijker ophoopt. Oftewel een broedplaats van bacteriën en dus huidproblemen. Was het mondkapje op minimaal 60° of in kokend water. Gebruik een natuurlijk wasmiddel zonder wasverzachter. Laat het mondkapje goed drogen voordat je deze opnieuw gebruikt
3. Zorg voor een schone huid
Natuurlijk moet je je huid altijd schoonmaken, maar helemaal bij het gebruiken van een mondkapje. Je kunt het beste je gezicht wassen met een milde en natuurlijke gezichtsreiniger, voor én nadat je het mondkapje gedragen hebt. Gebruik hierbij vooral geen harde scrubs, agressieve producten of heet water want dit droogt de huid juist uit. Een gezichtsspray met een lichte reiniging is erg handig en verfrissend wanneer je geen gelegenheid hebt om je gezicht te wassen. Tot slot: raak je gezicht alleen aan met schone handen en het liefst zo min mogelijk. Een effectieve manier om onzuiverheden te behandelen is fruitzuren. De gezichtspeeling AHA & BHA leent zich hier uitstekend voor.
4. Kies voor de juiste producten op de geïrriteerde huid
Al gebruik je altijd al dezelfde cosmetica, dikke kans dat je deze door het dragen van een mondkapje moet vervangen om huidproblemen te kunnen verhelpen. Vermijd producten zoals oliën, balsems en dikke lotions. Vooral als je een acne-gevoelige huid of rosacea hebt. In het grof gezegd verzorging van maskne lijkt een beetje alsof je rosacea producten zou gebruiken. In ieder geval less is more! Gebruik alleen lichte producten onder het masker. Een gezichtsspray en een lichte natuurlijke moisture creme die beschermd en voedt, is voldoende.
5. Break-up with make-up
We snappen dat het vervelend is maar draag zo min mogelijk make-up (of liefst geen make up) onder je mondkapje. De poriën raken verstopt, helemaal als je geen natuurlijke make-up gebruikt meer synthetische ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor lichte en ademende natuurlijke foundation.
producten tegen maskne

De beste producten tegen huidirritatie door een mondkapje

Gebruik de onderstaande producten in je dagelijkse verzorgingsroutine tegen huidirritaties door het dragen van een mondkapje.
  1. Reinigen van de huid: Balm to milk cleanser Een milde reiniger met vitaminerijke arctische bosbessen. De zachte olie-achtige samenstelling is geschikt voor alle huidtypen, maar is vooral voor de droge en (acne-) gevoelige huid.
  2. Toner voor het gezicht: Gezichtsprays zoals Chamomile & probiotics en Lavendel water zijn ideaal om de huid te kunnen kalmeren. De natuurlijke gezichtsprays werken reinigend, verzachtend, hydraterend en gaan zo irritaties tegen.
  3. Extra bescherming: Als de huid veel onzuiverheden heeft, is de huid microbiome waarschijnlijk uit balans. Dit kan worden gecorrigeerd met producten een gezicht serum, zoals het Hyaluronzuur serum van Flow Cosmetics.
  4. Natuurlijke Retinol creme: Retinol is een perfect ingrediënt tegen onzuiverheden. Het vermindert namelijk mee-eters en kan de poriën verkleinen, terwijl het de hydratatie van de huid verhoogt. Deze crème zit bomvol huidverzorgende vitamines. Zoals vitamine E, die bescherming biedt tegen oxidatieve stressen en luchtvervuiling.
  5. Natuurlijke gezichtscrème: Bilberry Moisture Cream. Deze natuurlijke gezichtscrème zit bomvol huidverzorgende vitamines. Zoals vitamine E, die bescherming biedt tegen oxidatieve stressen en luchtvervuiling.
  6. Make-up: Korento Perfecting Mineral Base Voor een dekkende en fluweelzachte basis. De lichte, ademende samenstelling van deze poeder zorgt dat de huid niet uitdroogt en poriën verstopt raken.

Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.