Rosacea natuurlijk behandelen. Wat kun je doen tegen rosacea?

Rosacea natuurlijk behandelen

Rosacea is een chronische en vervelende huidaandoening waardoor je je onzeker kunt voelen. Het kenmerkt zich door roodheid, rode vlekken en uitgezette bloedvaatjes. Vaak gaat dit samen met kleine puistjes en bultjes. Wat kun je doen tegen rosacea? Een waarom zou je rosacea natuurlijk behandelen? Wij geven je de beste tips tegen rosacea. Ook leggen we uit welke natuurlijke producten bij rosacea je het beste kunt gebruiken in je beautyroutine. Eerst hieronder nog even de belangrijkste kenmerken van rosacea op een rij.

Hoe herken je rosacea?

 • Het meest voorkomende symptoom van rosacea is rode wangen. Maar het kan ook op andere plekken in het gezicht voorkomen, zoals rosacea rond de mond. Het gaat hierbij om een steeds opkomende of blijvende rode kleur. Let op; wanneer er meer sprake is van jeuk en irritaties kan het ook gaan om dermatitis perioralis, ook wel clownseczeem genoemd.
 • Een ander belangrijk kenmerk van rosacea zijn kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose). Heb jij last van rode adertjes op je gezicht, neus of wangen? Lees hier meer over de juiste couperose behandeling
 • Rosacea kan zorgen voor een verdikte huid, meestal rond de neus.
 • Vaak gaat rosacea samen met bultjes en puistjes. Daarom kan de huidaandoening verward worden met acne. Het verschil is dat acne bijna altijd mee-eters veroorzaakt, rosacea niet. Ook blijvende verwijde bloedvaatjes zijn een symptoom van rosacea en niet van acne.
 • Soms kun je ook klachten aan je ogen hebben. Zoals ontsteking van de oogleden, droge ogen en/of een branderig, stekend gevoel.

Het kan goed zijn dat je last hebt van een of meerdere van de kenmerken of dat ze elkaar afwisselen.

Rosacea natuurlijke behandeling

Waarom een natuurlijke behandeling tegen rosacea?

Alhoewel de precieze oorzaak van rosacea helaas nog niet bekend is, laat de huid een verstoorde en overgevoelige reactie zien. Hierbij zou een grote hoeveelheid aan bepaalde demodexmijten een rol spelen. Ook is bekend dat deze mijten vooral gedijen op een beschadigde, droge huid. En dit wordt op zijn beurt weer veroorzaakt door onder andere bepaalde make-up en agressieve huidverzorgingsproducten. Dat wetende, maakt een stuk duidelijker waarom je het beste kunt kiezen voor een natuurlijke behandeling tegen rosacea.

Rosacea natuurlijk behandelen doe je het best met producten die de huid kalmeren, hydrateren en de beschermingsmechanismen versterken.

‘Paardenmiddelen’ tegen rosacea, via de huisarts of dermatoloog zoals crème, gel of zelfs antibiotica, geven vaak een oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn raakt de huid steeds meer uit balans, wordt dunner en is minder weerbaar tegen huidaandoeningen. Dit komt doordat de ingrediënten van deze middelen de natuurlijk huidbarrière aantasten. Daardoor worden niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën worden gedood. Daarnaast komen de verschijnselen na het stoppen van de therapie met crème of tabletten na verloop van tijd meestal weer terug.

Om deze reden is het overigens ook het beste om andere huidproblemen zoals eczeem gezicht op een natuurlijke manier te behandelen. Door een verstoorde balans in de huidbarrière ook last van dermatitis perioralis? Ontdek hier het beste middel tegen eczeem.

Rosacea natuurlijk behandelen

Een natuurlijke behandeling van rosacea benadrukt het gebruik van kalmerende en hydraterende producten, die tegelijkertijd het beschermingsmechanisme van de huid versterken. Daarbij is het belangrijk dat rosacea middelen de huid niet verstoppen en onzuiverheden helpen voorkomen. Tenslotte is het absoluut noodzakelijk sterke wrijving op de huid te vermijden. Dit huidtype heeft al onevenwichtige natuurlijke beschermingsmechanismen, en wrijven kan dit verder verzwakken.

Het assortiment van Flow Cosmetics bevat een aantal producten die de rosacea huid kunnen helpen kalmeren en hydrateren. Hoogwaardige en voedzame ingrediënten geven bij regelmatig gebruik zichtbare resultaten. Hoe je onze producten tegen rosacea het best gebruikt, lees je hieronder.

Optimale huidverzorging bij rosacea met deze 5 stappen

1. Gezichtsreiniger rosacea

Balm to Milk Cleanser is vochtreglerend, zacht en effectief. Breng voor het slapen de natuurlijke gezichtsreiniger in cirkelvormige bewegingen aan op het gezicht. Spoel af met lauw water.

Natuurlijke middelen tegen rosacea

2. Rose Floral Water Mist - middel tegen rosacea

Voor reiniging in de ochtend en als opfrissende verzorging gedurende de dag, is Flow kalmerende rozenwater gezicht spray wat ons betreft een must-have. Flow Rozenwater hydrateert, verzacht, vermindert roodheid en brengt de huid tot rust. Spray op het gezicht, de hals en decolleté. Dep vervolgens zachtjes op de huid voor diepe opname.

Wist je? Rozenwater is een bekend en kostbaar ingrediënt in huidverzorging. Verschillende onderzoeken tonen aan dat roos polyfenolen en ellagitannines bevat. Deze componenten verminderen vrije radicalen en werken als ‘vasoconstrictor’. In andere woorden; ze vernauwen de bloedvaten en verminderen roodheid. Hierdoor kan het een speciale rol hebben in de natuurlijke behandeling van rosacea.

Natuurlijk middel tegen rosacea

  3. Serum

  Hyaluron & Probiotics Serum is een diep hydraterende crème die het eigen beschermingsmechanisme van de huid versterkt. Lees hier waarom dit wat ons betreft absoluut het beste hyaluronzuur serum is. Breng na het reinigen 1 tot 2 pompjes aan op de huid.

  4. Retinol (wondermiddel tegen rosacea)

  Retinol (Vitamine A) wordt vaak gebruikt in beauty producten vanwege de vele voordelen voor de huid. Retinol kan effectief zijn bij de behandeling van rosacea, omdat dit ingrediënt de celvernieuwing verhoogt, verbetert de huidtextuur en remt ontstekingen.

  5. Rozenbottelolie

  Rozenbottelolie sluit de waardevolle voedingsstoffen van het serum op in de huid. Rozenbottelolie hydrateert en beschermt de rosacea huid, ook corrigeert de olie kleurverschillen. Daarbij zorgt het voor een antioxidant boost. Breng een aantal druppels aan op het gezicht, hals en decolleté. Gebruik voor het slapen een paar druppels meer dan in de ochtend.

  Exfoliëren

  De rosacea huid heeft ook baat bij exfoliatie, maar niet te vaak. In plaats van een chemische peeling gezicht, voeg je 1 keer per week Lingonberry Bright Mask (natuurlijk gezichtsmasker) toe aan je behandeling. Begin voorzichtig en laat de milde fruitzuurpeeling slechts vijf minuten intrekken. Om zoveel mogelijk wrijving op de huid te voorkomen, spoel je huid af onder de douche.

  Make-up

  Kies voor make up zonder troep, zoals Korento natuurlijke make up. Zoals we eerder benoemden, kunnen bepaalde (synthetische) ingrediënten namelijk een trigger zijn voor het verergeren van rosacea. Korento Perfecting Mineral Base is als minerale make up absoluut een veilige keuze wanneer je rode plekken wilt camoufleren.

  Rosacea natuurlijk behandelen is meer dan smeren

  Over het algemeen wordt vermoed dat de onderliggende oorzaak van rosacea te wijten is aan onevenwichtigheden van binnenuit het lichaam. Deze onbalans komt bijvoorbeeld door hormonale- of darmproblemen, piekjaren of andere overmatige belasting van het lichaam. 

  Factoren die de klachten van rosacea kunnen verergeren zijn:

  • Zonlicht
  • Temperatuurwisselingen
  • Bepaalde voeding en met name warm en pittig eten
  • Bepaalde medicatie
  • Heftige emoties

  Naast een natuurlijke behandeling van rosacea, is een gezonde levensstijl en het vermijden van bovenstaande triggers verstandig.

  Goed te weten is dat rosacea bijna nooit te genezen is, maar met de juiste rosacea producten wel goed te behandelen is!


  Laat commentaar achter

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.