10 manieren om etherische oliën te gebruiken

10 manieren om etherische oliën te gebruiken

Etherische / essentiële olie is zoveel meer dan een geur. Al eeuwen lang wordt etherische olie gebruik toegepast bij alternatieve geneeswijze. De geuren kunnen je kalmeren of juist energie geven. Tegenwoordig zie je de werking van de oliën steeds meer terug in (eigen gemaakte) natuurlijke en biologische producten. Maar er zijn nog veel manieren voor etherisch olie gebruik! Haal jij alles uit je favoriete olie? In dit artikel 10 manieren om etherische oliën te gebruiken.

Wat is etherische / essentiële olie?

Etherische olie en essentiële olie betekenen hetzelfde en worden beiden gebruikt als term voor aromatherapie. Door middel van stoomdestillatie wordt de etherische / essentiële olie gefilterd van de rest van de plant. Goedkoop is in dit geval duurkoop, want het productieproces van etherische olie kost tijd en geld. Echte zuivere etherische oliën zijn puur, natuurlijk en kunnen niet goedkoop zijn. Goedkope etherische olie is vaak gemengd, aangelengd of verdund. De olie heeft dan weinig tot geen werking of therapeutische waarde, en kan zelfs gevaarlijk zijn. 
Onze pure etherische oliën zijn authentiek. Ze worden verkregen uit een enkele plantensoort. Er worden geen chemische extensies toegevoegd en ze zijn niet gestandaardiseerd door het toevoegen of verwijderen van ingrediënten. De etherische / essentiële oliën van Flow Cosmetics zijn gegarandeerd eerlijk, puur en biologisch. Door de hoge concentratie heb je er dan ook weinig van nodig.

 

Hoe werken etherische oliën?

Hoe etherische oliën werken is zowel geestelijk (door inademing) als lichamelijk (via de huid). De geuren geven via duizenden reukepitheelcellen seintjes aan de hormonale centra in de hersenen. Zo hebben ze invloed op je stemming en gemoedstoestand. Via de huid kunnen de etherische oliën bijvoorbeeld pijn verlichten, vocht afvoeren, bacteriën doden of de huid verbeteren. Elke essentiële olie heeft zijn eigen werking, afhankelijk van de eigenschappen van de plant.

 

Hoe werken essentiële oliën

 

Hoe gebruik je essentiële oliën 

We bewonderen diegene die het geheim van etherische oliën hebben gevonden en weten hoe te profiteren van de eindeloze mogelijkheden. Etherische oliën kunnen met recht een wondermiddel genoemd worden! Wanneer je echt zuivere en pure etherische olie gebruikt, heb je er ook maar weinig van nodig. Voor gebruik op de huid moet je wel wat geduld hebben. 

Etherische oliën kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. Ze zijn bijvoorbeeld perfect als toevoeging in massage oliën, diffusers of compressies. Op deze manier kunnen de waardevolle en natuurlijke genezende eigenschappen onderdeel zijn van lichaamsverzorging, huidverzorging of een ander type behandeling.

Biologisch, koudgeperst en onverdund

Ontdek onze collectie etherische olie

10 manieren om etherische oliën te gebruiken

1. In huidverzorging of cosmetica

Gebruik etherische olie voor een effectieve werking, specifiek voor de behoefte van jouw huid. Zoals bijvoorbeeld Tea tree olie of Litsea Cubeba (May Chang) voor de vette, acne huid of etherische olie citroen voor zwellingen of cellulitis. Doe een paar druppels etherische olie in je bodylotion of crème. Je kunt ook je favoriete geur in cosmetica toevoegen als vervanging van synthetisch parfum. Gebruik liever te weinig dan teveel en zorg dat de olie heel goed gemengd wordt met het product!

Voor gezichtsproducten kun je de olie het beste toevoegen aan een basisolie zoals arganolie. Benieuwd of dit geschikt is voor jouw huid? Lees ook arganolie gezicht.
Teatree etherische olie gebruik
2. Als parfum
Een biologische en natuurlijk parfum met jouw favoriete geur, of ga je liever voor een combinatie? Je kunt bijvoorbeeld een druppel op de binnenkant van je kraag doen (verdun met een basisolie). Of zelf een parfum van etherische olie maken. 
3. Met massage
Meng een paar druppels etherische olie met (plantaardige) massage olie. Welke etherische olie je kiest, hangt af van het doel van de massage. Hier vind je de verschillende soorten biologische etherische oliën en hun specifieke werking.
4. In bad
Je creëert je eigen wellness thuis met een paar druppels etherische olie in bad. Gebruik bijvoorbeeld etherische olie lavendel voor ontspanning. Citroen of  eucalyptus olie geven een opkikker, maar helpen ook erg goed bij verkoudheid of luchtweginfecties! Je kunt dit voor menging het beste gebruiken met een beetje badzout.
5. In de sauna
Door warmte en vocht worden de poriën geopend, hierdoor kan etherische olie diep in de huid doordringen voor optimaal gebruik. De geur komt direct vrij wanneer dit op de saunakachel wordt gegoten. Etherische olie is brandbaar, dus meng dit altijd met water!
6. Door inademing
Je kunt de geur van etherische olie rechtstreeks uit het flesje inhaleren. Handig voor in je handtas als je van huis bent. Zo heeft May Chang een bevorderende werking op de concentratie, helpt pepermunt olie bij misselijkheid en is lavendel olie kalmerend.
7. Aroma diffuser
Je kunt etherische oliën ook verdampen met een diffuser. Dit verspreidt een nevel met geur door de kamer en bevochtigt deze tegelijkertijd. Het zuivert de lucht, zorgt voor een passende sfeer in huis en laat vieze luchtjes te verdwijnen. Er zijn ook diffusers voor inademing. Wees wel voorzichtig met het gebruik hiervan.
8. Branden
Hiervoor gebruik je een aromabrander met een klein beetje water waar je een paar druppels etherische olie in doet. Bij verwarming ruikt de ruimte in no-time naar je favoriete geur.
9. Als schoonmaakmiddel
Met etherische oliën maak je in een handomdraai biologisch en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Citroen ontvet, Tea tree desinfecteert en verwijderd schimmel. Meng een paar druppels met water, plantaardige glycerine, azijn en/ of baking soda.
10. Als wasmiddel
Voeg een paar druppels Tea tree toe in de wasmachine om alle bacteriën uit je kleding te verwijderen. Voor een lekker geur kun je ook nog een andere etherische olie toevoegen zoals Lavendel of etherische olie sinaasappel, deze heeft ook antibacteriële eigenschappen.
Lavendel hoe werken essentiële oliën

De voordelen van etherische oliën van Flow Cosmetics

  • 100% Biologisch en Natuurlijk
  • 100% Veganistisch en Dierproefvrij
  • 100% Vrij van conserveermiddelen
  • 100% Zero waste en Recyclebaar
  • 100% Eerlijk en Handgemaakt
  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Lang houdbaar door de zuiverheid en hoge concentratie, je hebt er dus weinig van nodig.