Bijwerkingen hormoonzalf eczeem (nature knows best)

Bijwerkingen hormoonzalf eczeem

Door de steeds vaker verontrustende berichten over de bijwerkingen hormoonzalf tegen eczeem, wordt onze filosofie maar weer eens onderstreept. Kies waar mogelijk altijd voor een natuurlijke behandeling van huidproblemen, zoals bij eczeem in het gezicht. Waarom is de natuur het uitgangspunt in al onze producten? Waarom zou je hormoonzalf tegen eczeem gebruiken en wat zijn de nadelen? Lees meer over de (soms zeer ernstige) bijwerkingen van hormoonzalf en een mogelijk alternatief.

Waarom hormoonzalf tegen eczeem

Eczeem is een vervelend huidprobleem waarbij je last hebt van een jeukende, rode, schilferige en droge huid. Wanneer je met eczeem klachten naar de huisarts gaat, krijg je al snel een hormoonzalf voorgeschreven, ook wel corticosteroïden genoemd. Het zijn medicinale zalven die hormonen bevatten. Je kunt het zien als een ‘paardenmiddel’ met een relatief snelle werking bij klachten van een eczeemuitbraak.

Wat is het nadeel van hormoonzalf eczeem?

Bij eczeem is het super belangrijk dat er volgens een strak schema wordt gesmeerd en de hormoonzalf ook weer op de juiste manier wordt afgebouwd. Alhoewel bij deskundig gebruik een hormoonzalf eczeem klachten met weinig bijwerkingen kan verlichten, geneest het doorgaans niet. Dit is dan ook het grootste nadeel van hormoonzalf eczeem. Je komt niet van het eczeem af, maar de symptomen worden onderdrukt. Ook is het heel belangrijk dat de juiste sterkte van de zalf met corticosteroïden wordt toegepast. En niet geheel onbelangrijk; het gebruik van een combinatie met de juiste basiszalven.

Het grootste en soms zeer ernstige nadeel van hormoonzalf treedt vooral op bij het afbouwen ervan, ook wel bekend als TSA en TSW. Waarover verderop meer.

Tip: Flow Body Butter Hennep
Dit product is een natuurlijk middel tegen eczeem en ook geschikt als basiscrème bij een hormoonzalf behandeling. Dit product zorgt er namelijk voor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt. Een droge huid jeukt meer en is gevoeliger voor prikkels van buitenaf.

Bijwerkingen hormoonzalf

Bijwerkingen hormoonzalf met corticosteroïden

Wanneer je hormoonzalf in de juiste dosering en op de goede manier gebruikt, kun je ongewenste symptomen zo veel mogelijk beperken. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen van hormoonzalf, afhankelijk van de plek op de huid waar deze wordt gebruikt.

  • Een dunner wordende huid (atrofie)
  • Vaatverwijdingen (couperose)
  • Rode wangen (rosacea)
  • Huidverkleuring (witter en soms ook juist donkerder)
  • Striemen (striae)
  • Snellere haargroei

TSA (Topical Steroid Addiction) en TSW (Topical Steroïd Withdrawal)

De grootste bijwerking van hormoonzalf is dat je door gewenning een afhankelijkheid kan ontwikkelen. Wanneer je corticosteroïden voor lange tijd gebruikt, heb je een steeds zwaardere crème nodig om de eczeem klachten onder controle te houden. Deze ‘verslaving’ wordt ook wel TSA genoemd, oftewel Topical Steroid Addiction.

Wanneer TSA patiënten stoppen met smeren van de hormoonzalf, kunnen zeer ernstige klachten ontstaan. Dit wordt ook wel TSW genoemd; Topical Steroïd Withdrawal. Deze ontwenning gaat dan samen met een rode, branderige huid, jeuk, schilfers tot aan een ontstoken open huid met vocht en zwellingen.

Uit ervaringen van eczeem patiënten blijkt dat de verschijnselen van TSW zeer ernstig kunnen zijn en soms maanden of zelfs jaren aanhouden. Hoe dat precies zit, zie je in de onderstaande (Engelstalige) documentaire over Topical Steroid Withdrawal, de meest ernstige bijwerking van hormoonzalf.

 

Ook het programma Kassa van BNN VARA maakte onlangs een schrikbarende reportage over deze bijwerkingen van hormoonzalf eczeem. Uit de bijbehorende enquête van programma bleek dat 9 van de 10 dermatologen geen thuis geeft bij het stoppen met hormoonzalf.

Het belang van een goed werkende huidbarrière

Je ziet deze term veel op onze website terugkomen; de huidbarrière. Dat is niet voor niks, omdat het een belangrijke basis in onze natuurlijke gezichtsverzorging heeft. De huidbarrière kun je zien als de natuurlijke beschermingslaag van je huid. Of het nou gaat om huidproblemen zoals clownseczeem of acne - bijna altijd speelt een verstoorde balans van de huid een rol.

Juist een gevoelige huid wordt snel overbelast door de agressieve bestanddelen van onze verzorgingsproducten. Hierdoor heb je er weer meer van nodig en voordat je het weet zit je skincare routine in een negatieve spiraal.

Een goed werkende huidbarrière beschermt je huid van nature tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarom is het zo belangrijk een natuurlijk serum gezicht of bijvoorbeeld peeling gezicht te kiezen die de natuurlijke balans van je huid respecteert. Ook cosmetica zonder schadelijke stoffen hoort daarbij.

Ons natuurlijke alternatief voor hormoonzalf tegen eczeem

In ons assortiment vind je alle verzorging die perfect past in een natuurlijke behandeling tegen eczeem, zoals onze nieuwe propolis creme.

Het resultaat van Flow propolis zalf bij eczeem klachten.

In de categorie -atopische huid- lees je meer over de beste skincare routine tegen eczeem. Deze producten kunnen ook heel heel goed gebruikt kan worden naast en na een eczeem behandeling met hormoonzalf. Als extra ondersteuning van de opbouw van de natuurlijke beschermingslaag van je huid!

Ontdek hier ons aanbod natuurlijke atopische huid producten 
en ervaar wat een natuurlijke aanpak voor je eczeem kan betekenen!


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.