Van aromatherapie naar natuurlijke cosmetica

Laat ons, onze inspirator even voorstellen: Riitta Jänkälä, moeder van 4, aromatherapeut en oprichtster van Flow Cosmetics

Het verhaal van Riitta

Soms kan een enkel idee iemands hele leven veranderen. Ik herinner me nog goed, dat ik op een ochtend in maart 2003, me afvroeg, waarom ik in hemelsnaam schadelijke stoffen op me huid aanbracht, niet alleen voor mezelf, maar ook van mijn kinderen. Cosmetica zou immers ook schoon kunnen zijn. In die tijd werkte ik in loondienst en was ik gefrustreerd over de dagelijkse dosis chemicaliën waaraan ik werd blootgesteld. Al snel begon ik te werken aan huid en haarverzorgingsproducten die gebaseerd zouden zijn op niets dan eetbare ingrediënten.

Ik begon naar alternatieven voor al die sterke chemicaliën te zoeken in mijn vrije tijd. En wilde altijd al meer leren over dit onderwerp. Zo nam ik deel aan allerlei trainingen. Al snel deed ik ook in mijn salon: nagelverlengingen, micropigmentatie en make-up. Bij al deze behandelingen gebruikte ik alle bekende merken. Maar toch al snel begon ik me aan de moderne cosmetische zorg te verafschuwen.

Het bestuderen van aromatherapie leidde me naar natuurlijke cosmetica

Ik begon meer te leren over de helende effecten van kruiden en planten. Ik had me eigenlijk nooit gerealiseerd, dat zo'n breed scala aan verborgen schatten in onze bossen in Finland verborgen lagen.

Na de zepen heb ik mijn eerste gezichtscrème gemengd. Al snel volgde een bodybutter. Ik accepteerde alleen ingrediënten die zo schoon en natuurlijk waren dat je ze kon eten: zaadolie van bessen, goudsbloemextract, kokosvet, zout, suiker, appelazijn. Op een dag paste onze auto niet meer in de garage, omdat de ruimte was bezet door al mijn zelfgemaakte producten en de verpakkingstafel. Ik werkte vanuit mijn garage en verkocht mijn producten op markten en evenementen.

Mensen begonnen steeds nieuwsgieriger te worden naar mijn producten. Hoe konden ze 2 jaar bewaard blijven zonder conserveermiddelen te bevatten? Dat is precies wat onze cosmetica zo fascinerend maakt! Met de productiemethoden die uiteindelijk door ons zijn ontwikkeld, is het eindresultaat een gecomprimeerd, waterloos product dat geen conserveermiddelen nodig heeft.

De start van de fabriek

De sfeer sindsdien is een achtbaanrit geweest tussen opwinding en zorgen. Nog maar net nadat ik een grotere productiefaciliteit had gehuurd en mijn eerste werknemers had aangenomen, dook Finland in een economische recessie. Veel van onze wederverkopers hadden het moeilijk om hun rekeningen te betalen en maandenlang kon ik mezelf geen salaris betalen. Op zulke momenten was alles wat ik kon doen sterk blijven, en nog harder te werken. Er was geen weg meer terug..

.. wanneer ik oliën van bosbessen in een grote pot aan het gieten was, en de mixer aanzetten, wist ik dat ik de juiste weg gekozen had. Oh, de geur van de natuurlijke oliën die zich vermengen met de zachte, biologische sheabutter. Het is absoluut goddelijk! Elke pot crème, elk stuk zeep en elke fles serum die door ons wordt geproduceerd, is handgemaakt. We hebben een behoorlijk lange weg afgelegd sinds dat experiment dat ik ooit heb gemaakt in een garage tijdens ouderschapsverlof. Maar het is uitgegroeid tot mijn levenswerk waar ik elke dag nog trots op ben.


Laat commentaar achter